Минулої п’ятниці в Полтаві нарешті, після двох невдалих спроб, обрали голову обласної ради. Ним став 41-річний позапартійний бізнесмен, виконавчий директор ТОВ «СПІКО» Олександр Біленький (на знімку), який ішов у депутати під стягами партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Третє засідання першої сесії новообраної облради видалося незрівнянно спокійнішим за два попередні. Після того, як через Інтернет кадри штовханини, що переходила в бійки, та неадекватної поведінки маргіналів із числа громадськості обійшли весь світ, поліція обмежила доступ до сесійної зали випадкових осіб і відвертих провокаторів. Заспокоювали і ґрунтовніші кулуарні домовленості більшості депутатів. Не влаштовували вони, здається, тільки повпредів «УКРОПу». Останні одразу заявили про висунення свого кандидата на голову тільки через те, що в іншому разі доведеться голосувати за єдиного претендента від влади... Однак суперництво «УКРОПівця» з паном Біленьким під час першого голосування нагадувало таку собі «розминку», яка запам’яталася хіба що небаченою досі кількістю голосів (29) проти обох кандидатів.
Наступне висунення трьох кандидатур дещо розхолодило спостерігачів, які прогнозували ще один «нульовий» результат. Але саме перед цим голосуванням у домовленостях провідних регіональних партійних гравців (подейкують, не без участі їхніх столичних «наставників») було розставлено крапки над «і». Тож за необхідних для перемоги 43 Олександр Біленький набрав 46 голосів і посів крісло голови облради. До того ж став, вочевидь, «найзагадковішим» керівником вищого органу представницької влади Полтавщини. Адже тут його ні як політика, ні навіть як бізнесмена фактично не знають. Попри те, що він позиціонує себе уродженцем і мешканцем селища-райцентру Решетилівка, розташованого за 40 кілометрів од обласного центру.
Сам Олександр свій похід у політику та владу пояснює досить обтічно. Мовляв, для себе вже вирішив, що «досить спостерігати, як за вікном щось відбувається, — потрібно брати участь у житті країни». Зрештою, як у «незнайомця», котрий іще не занурений у корпоративні та інші «переплетіння» полтавської та містечкових еліт регіону, він має набагато більше шансів започаткувати тут зміни на краще, так би мовити, з чистого аркуша. Чи скористається ними? Поживемо — побачимо.
На посаду свого першого заступника Олександр Біленький запропонував кандидатуру ще одного бізнесмена, генерального директора ТОВ «Кременчуцька торгова гільдія» Євгена Холода, котрий представляє другу за чисельністю фракцію ВО «Батьківщина». Депутати обрали його на цю посаду з першого разу, але із «запасом» необхідної кількості прихильників тільки у два голоси. За таких умов діяльність облради, в якій репрезентовано одразу 10 партій, спокою не обіцяє.

Полтава.

Фото автора.