На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час інтерв’ю телеканалам, водночас зауваживши, що не дозволить тиснути та шантажувати з приводу її запровадження. «Це залежить виключно від позиції України як суверенної держави та Європейського Союзу, — сказав він. — Якщо хтось хотів, щоб ми питали дозволу на запровадження поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі в Москві, в Кремлі, то цього не буде. Ми не піддамося ні на який шантаж». Очільник країни повідомив, що під час візиту до Брюсселя 16-17 грудня плановано його переговори з керівництвом Європейського Союзу. Окрім цього питання, на перемовинах торкнуться безвізового режиму, безпекової та енергетичної тематики.

Глава держави повідомив про домовленість з президентами Єврокомісії та Європейської Ради провести 16 грудня в Брюсселі спільний «міні-саміт», у тому числі за участі ключових європейських комісарів. П. Порошенко вкотре наголосив, що альтернативи Мінським домовленостям немає, нагадавши: завдяки цим угодам вдалося зірвати план Російської Федерації представити ситуацію в Україні як внутрішньодержавний конфлікт.


Під час кожного закордонного візиту досягаються домовленості про підтримку реформ в Україні, підкреслив Президент. Зокрема, США і Канада допомагали нам у створенні Національної поліції, з Італією домовлено про консультативну та технічну допомогу в формуванні Національного антикорупційного бюро, з країнами Балтії — про допомогу в удосконаленні діяльності митниці, також планується залучення експертів в сфері Антимонопольного комітету. «Можу сказати, що наш діалог в європейському вимірі проходить надзвичайно ефективно», — резюмував Петро Порошенко.


Спілкуючись із журналістами, Президент підкреслив, що Крим є українським, і запевнив: зробить усе можливе, щоб, використовуючи міжнародні правові механізми, в тому числі  через судові рішення, та політико-дипломатичним шляхом забезпечити повернення півострова. За словами Петра Порошенка, нині «маємо зробити все можливе, щоб захистити права кримськотатарського народу, який знаходиться під шаленим тиском». «Ми дійсно не можемо дозволити, щоб вантажі без будь-якого ефективного контролю та політики йшли на окуповану територію анексованого Криму», — наголосив він.


Коментуючи питання постачання електроенергії, Президент нагадав, що сталася аварія, яка призвела до серйозних ускладнень в енергозабезпеченні. «Думаю, аварійне постачання по одній лінії буде відновлено найближчим часом після проведення консультацій з кримськими татарами», — передає слова Президента його прес-служба.