Міжнародний економічний форум «Відкритий Донбас» розпочинає свою роботу сьогодні, 9 грудня, в Артемівську. Місто стане майданчиком для побудови діалогу між українською владою, бізнесом та світовою спільнотою про майбутнє територій, які постраждали внаслідок проведення бойових дій. Завтра засідання форуму відбудеться в Краматорську.

 

Після початку силового протистояння на сході України це — перша зустріч такого рівня, яка дасть можливість учасникам отримати актуальну інформацію і взяти участь у дискусіях щодо перспектив відновлення Донбасу, інструментів та механізмів економічного розвитку, можливостей використання міжнародної допомоги.


Програма форуму присвячена питанням реалізації інфраструктурних та інвестиційних проектів у Донецькій області, відновленню зруйнованого житла. У рамках програми відбудеться Національна науково-практична конференція «Сучасні інноваційні механізми розвитку та підтримки підприємництва».


Організатором заходу виступила Донецька торгівельно-промислова палата спільно з обласною державною адміністрацією. Участь у форумі уже підтвердили делегати Представництва ЄС в Україні, керівники Програми розвитку ООН в Україні, представники Європейського інвестиційного банку, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, провідні експерти у сфері інвестицій, керівники найбільших міжнародних організацій, в тому числі фінансових, представники дипломатичних установ.


На форум запрошені керівники бізнес-асоціацій та підприємств, органів місцевого самоврядування Донецької області.


Керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України», розповів про очікування від форуму та необхідність контролю коштів, які спрямовуються на відновлення інфраструктури.


— Ми говоритимемо  про чотири речі. Перше — відновлення інфраструктури Донеччини. Друге питання — інвестиційні проекти. Пропонуватимемо вкладання грошей і Європейського банку реконструкції та розвитку, і Світового банку. Маємо підписати Меморандум з Ощадбанком із кредитування. Третє питання — створення і підтримка малого і середнього бізнесу. І четверте — відновлення зруйнованого житла.


За попередніми даними, потреби в коштах на ліквідацію наслідків руйнування житла в області становлять 376 мільйонів гривень. Якщо врахувати майже повністю знищені Широкине й Піски, — потрібно приблизно 1,5 мільярда гривень для компенсації людям, яким потрібно відбудувати повністю або частково зруйноване житло.


Плануємо залучити всі фінансові ресурси. Ви знаєте, що ми 2,4 мільярда гривень перекинули із окупованих територій на нашу. Маємо їх вкласти в інфраструктурні проекти, маємо залучити кредитні ресурси. Хочемо вже 9 грудня підписати угоду на відновлення трьох мостів.


Для того щоб все це було ефективно і прозоро, хотіли би створити Агенцію з відновлення Донеччини, наглядову раду, до якої мають увійти європейці, щоб використання грошей було прозорим. Один із перших проектів, який хочемо, щоб профінансували, — це так звані електронні торги. Щоб ніхто, навіть якщо дуже хоче, не міг долучитися до бюджетних або грантових грошей, які мають піти на відновлення інфраструктури.


Записала Ліна КУЩ.