Анонсоване на вчора засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з підготовки нової редакції закону про розвиток та застосування мов в Україні так і не відбулося. Більшість народних депутатів-членів комісії та експертів із різних причин не прийшли на засідання ТСК. 
З огляду на це, як зауважив голова комісії заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський (на знімку), на пленарному засіданні у вівторок він доповість депутатам про вже проведену роботу. За його словами, є два варіанти розвитку подій: або продовжити роботу ТСК, або відправити на експертну оцінку міжнародних інституцій той базовий варіант, який напрацьовано (як відомо, для опрацювання комісія за основу взяла проект закону «Про порядок використання мов в Україні», підготовлений робочою групою на чолі з екс-президентом Леонідом Кравчуком). «Потім вже з урахуванням пропозицій міжнародних експертів ми зможемо продовжити роботу над законопроектом. Інших варіантів я не бачу, — зауважив Р. Кошулинський. — Адже фактично вже друге засідання комісія працює в неповному складі». 
Водночас, на думку більшості експертів, комісія має продовжити свою роботу. Адже є багато цікавих напрацювань. «Маємо пройтися по всіх пропозиціях у вужчому колі експертів і подивитися, що з нашої творчості вийшло. Щоб не було внутрішнього протиріччя між статтями. Якщо надішлемо до Венеціанської комісії в чомусь суперечливий законопроект, це буде піднято на щит і використано проти нашої законотворчої роботи», — зауважив директор Інституту української мови НАН України, професор, доктор філологічних наук Павло Гриценко. 
В той же час народний депутат Ірина Фаріон (ВО «Свобода») зауважила, що деякі парламентарії не відвідують засідання ТСК демонстративно. 
«Вони ведуть війну з українцями, українською державою. Війна це  не тільки тоді, коли танки стоять на кордоні. Мова — це перший і останній бастіон захисту держави. Вони здають цей бастіон, а ми не здаємо і не здамо», — наголосила вона. Крім того, обраниця зазначила, що не знає, чи можна вирішити цю проблему, продовживши роботу комісії. 
Нагадаємо, народний депутат, представник від фракції Партії регіонів у ТСК Світлана Фабрикант нещодавно заявила, що виходить зі складу спеціальної комісії. Причиною тому нібито стало те, що жодна пропозиція регіоналів не була врахована. Водночас, за словами Руслана Кошулинського, ці претензії С. Фабрикант не зовсім відповідають дійсності. «Ми на комісії вирішили, що ті правки, які зачіпають зміну конституційних норм, а більшість пропозицій Партії регіонів стосувалися внесення змін до статті 10 Основного Закону, ми їх акумулюємо і, не обговорюючи, передаємо до іншої комісії, яка працює над вдосконаленням Конституції. Мета ж нашої комісії — виключно напрацювання законопроекту щодо застосування мов в Україні», — наголосив заступник глави парламенту.
Олена ГОРБУНОВА.