Одним із головних пріоритетів 2016 буде відновлення української ППО. Про це напередодні Дня ЗСУ заявив Секретар РНБО Олександр Турчинов. За його словами, протиповітряна оборона України системно знищувалася протягом десятків років. «Станом на 1992 рік ми мали 111 військових аеродромів. Зараз залишилося 28. Кількість винищувачів зменшилася в 10 разів», — аргументував він.


«Коли ми згадуємо пуски крилатих ракет повітряного базування зі стратегічних бомбардувальників, то треба сказати, що Україна також повинна мати стратегічні бомбардувальники, які були віддані за безцінь ще на початку 2000-х років Російській Федерації, списуючи штучні газові борги і таке інше. Разом із цими літаками було віддано майже півтисячі крилатих ракет Х-55 — тих ракет, якими Росія атакує сьогодні Сирію», — сказав секретар Радбезу.


Турчинов повідомив, що наші військові вивчають стратегію і тактику РФ про завдавання ударів з повітря, бо у разі ескалації конфлікту на сході нашої країни, або на будь-якій ділянці російсько-українського кордону, РФ може застосовувати авіацію. І ми маємо бути до цього готовими.


Про те, за яких умов Росія може завдати авіаудару по українській армії, і чому зараз це малоймовірно, розповів координатор групи «Інформаційний опір» Костянтин Машовець:


«Звичайно, Олександр Турчинов абсолютно правий, коли каже, що нам необхідно посилити бойові можливості нашої армії. Навіть у мирний час чергові сили ППО і бойової авіації завжди перебувають у стані постійної бойової готовності. Ніхто не знає, що саме наверзеться на думку Володимиру Путіну. Сценарії розвитку ситуації можуть бути різними. Приміром, Росія може завдати так званого обеззброюючого удару, якщо вирішить, що боєздатність українського угруповання на Донбасі занадто висока, і її потрібно понизити. Використання авіації можливе також у тому випадку, якщо Росія захоче підтримати широкомасштабний наступ бойовиків на Донбасі, імовірність якого, втім, досить низька. Безумовно, у Сирії ПКС РФ отримують певний досвід. Проводяться польоти, стрільби, бомбометання, використовуються різного роду авіаційні угруповання. Але потрібно розуміти, що її бойова робота відбувається в умовах практично цілковитої відсутності протидії. В Україні такого вочевидь не буде, у нас противникові доведеться долати ешелоновану систему ППО. Найголовніше — щоб українські ППО були готові відбити таку атаку, адже Росія може використовувати проти нас різні технічні новинки. Якщо Путін накаже використовувати в Україні авіацію, то стосовно нього застосують ще жорсткіші санкції з боку Заходу. Тому, безумовно, під час ухвалення рішення про використання засобів повітряного нападу в Україні, російське військово-політичне керівництво оцінюватиме ступінь можливих ризиків. Проте у кожному разі прийняття подібного рішення диктуватиметься не тільки військовою доцільністю, а й політичною адекватністю».