День у Верховній Раді ознаменувався тим, що з парламентської трибуни перед народними депутатами виступив із промовою Віце-президент США Джозеф Байден, котрий перебуває в Україні з офіційним візитом. У засіданні парламенту також взяв участь Президент України Петро Порошенко. 


В українському парламенті нечасто виступають почесні іноземні гості. Промову американського Віце-президента уважно слухав депутатський корпус майже у повному складі (адже навіть багато законів, які ухвалювалися цього дня, голосувалися конституційною більшістю) і нерідко слова Джо Байдена супроводжувалися оплесками.

 

Брязкання зброєю не є свідченням сили


У своєму виступі Байден був щедрим на політичні заяви, нерідко проводив історичні паралелі — із боротьбою Сполучених Штатів за демократію та права людини під час становлення державності — та цитував класиків. Віце-президент США заявив, що нині ставки для нашої країни надзвичайно високі, а очікування народу ще вищі. Він запевнив, що на Заході пам’ятають і Помаранчеву революцію, після якої українські лідери, на жаль, не спромоглися у виконанні обіцянок і олігархи поверталися до влади, і Євромайдан, Революцію Гідності.


«Перед Україною є історична можливість, щоб усе, що відбулося під час Революції Гідності, стало реальністю, — сказав Байден. Віце-президент США відзначив, що за останні два роки мав можливість зустрічатися з багатьма представниками України в різних регіонах, як можновладцями, керівниками армії, так і з громадськими організаціями, з людьми, котрі стояли на Майдані.


Байден запевнив, що боротьба України проти агресора Росії та проти «ракової пухлини» — корупції — підтримується США, американським народом і всім цивілізованим світом. «І надзвичайно важливо, щоб агресори по всьому світу зрозуміли, що використанням танків і зброї неможливо погасити мрії і бажання народу», — підкреслив віце-президент США.


Байден нагадав, що ще під час міжнародної конференції у Мюнхені він заявив, що США не будуть визнавати жодну країну-агресора. «Усі держави матимуть право на власний суверенітет, — підкреслив Віце-президент США. — У XXІ столітті ми не можемо дозволити перекроювати кордони силою. Росія порушила ці правила і продовжує порушувати їх сьогодні». Байден також запевнив: «США не визнають і ніколи не визнають спроби Росії анексувати Крим. Немає виправдання таким діям». Байден також підкреслив, що «Росія продовжує перекидати своїх найманців через кордони», і що сепаратистами на Донбасі «керує Москва». «Тому США продовжуватимуть стояти разом з Україною у спротиві агресії і надаватимуть допомогу Україні», — запевнив Віце-президент США.


Байден заявив, що «брязкання зброєю та бомбардування не є проявом сили». Він пообіцяв, що США і Європа стоятимуть пліч-о-пліч із Україною і продовжуватимуть чинити тиск на Росію до того часу, поки Москва не виконає свої зобов’язання у рамках Мінських угод. «Не можна зняти санкції, доки Росія не виконає всі свої зобов’язання. Це єдиний спосіб», — сказав Байден. І додав, що Росія має виконати в повному обсязі Мінські домовленості.


Віце-президент США нагадав умови Мінських домовленостей перед Росією для зняття санкцій: важке озброєння має бути відведене від лінії фронту і має бути надано доступ представникам ОБСЄ, Росія має натиснути на сепаратистів, щоб на території Донбасу відбулися законні вибори. Російські військові повинні повернутися додому, а українська територія повинна бути повернута під контроль України. Має також бути здійснена амністія особам, які не вчинили тяжкі злочини, проведена децентралізація управління на Донбасі, а переселенцям із Донбасу повинні бути надані права на участь у виборах за участю спостерігачів ОБСЄ.


Дж. Байден також наголосив на потребі конституційної реформи, зокрема, в частині децентралізації влади та судової реформи. Судова реформа необхідна і для подолання «ракової пухлини» —  корупції, — підкреслив Байден, зауваживши, що всі — чи олігархи, чи не олігархи — повинні діяти за одними правилами, всі повинні сплачувати податки, не припустимим є також тиск на суддів.


Байден заявив, що США збільшують свою фінансову допомогу Україні: вже виділено 25 мільйонів доларів на підтримку України. І США готові надати ще 190 мільйонів доларів на боротьбу з корупцією. При цьому промовець відзначив, що реформи і програми, в тому числі соціальні, які, зокрема, передбачають збільшення пенсійного віку, будуть нелегкими. «Але Україна повинна залишатися на цьому шляху», — наголосив Байден. Він також заявив, що «в Україні повинен бути бюджет, який співпадатиме із зобов’язаннями перед МВФ».


У своїй промові Байден зацитував «Заповіт» Великого Кобзаря — Тараса Шевченка: «І тоді в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій, не забудьте пом’янути незлим, тихим словом». І закликав українців не змарнувати відведений їм історією час на демократичні перетворення.


Після завершення виступу Віце-президента США Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій висловив переконання, що ми зможемо здобути перемогу на обох фронтах — і на Східному фронті, і в боротьбі з корупцією.


Борці за Незалежність зможуть лікуватися у Феофанії


Окрім того, вчора у Верховній Раді був плідний законотворчий день. Парламент дозволив постраждалим на Євромайдані безплатно лікуватися у Феофанії — Верховна Рада України 301 голосом прийняла Постанову про забезпечення належним медичним обслуговуванням осіб, які отримали ушкодження здоров’я під час участі у Революції Гідності — у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року. Право отримати належну медичну допомогу в Клінічній лікарні «Феофанія» Державного управління справами, госпіталях ветеранів війни та військово-медичних закладах охорони здоров’я буде надано тим учасникам Революції Гідності, котрі за результатами судово-медичної експертизи отримали тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження.


Парламент визначив дати проведення парламентських слухань: 16 березня 2016 року вирішено провести в залі пленарних засідань Верховної Ради України парламентські слухання на тему «30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи». У лютому, у середу другого пленарного тижня, відбудуться парламентські слухання на тему «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції».


Під час обговорення голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря повідомив, що станом на грудень в Україні офіційно зареєстровано 1 мільйон 621 тисяча вимушених переселенців, внутрішньо переміщених осіб.


Парламент також прийняв постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему «Сімейна політика України — цілі та завдання» і про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.


В Україні з’явиться іномовлення


Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону «Про систему іномовлення України» (№ 2334 а) — 235 «за». Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар (фракція «Народний фронт»), доповідаючи законопроект, повідомила, що під час підготовки до другого читання до законопроекту було подано 192 поправки, більшість з яких було враховано. «Україні сьогодні необхідно вести інформаційну війну», — наголосила Сюмар. Законопроект розроблено з метою захисту національних інтересів України за кордоном, формування та підтримання позитивного іміджу України у світі шляхом оперативного, об’єктивного інформування про події в Україні, офіційну внутрішню і зовнішню політику та позицію держави, діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування.


Згідно із законом систему державного іномовлення України становитимуть — державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» та Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».


Аграрний день


Верховна Рада України прийняла за основу в першому читанні низку законопроектів на аграрну тематику.


Зокрема, законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості)» — №2027а, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства» (№2028а), «Про внесення змін до Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною» (щодо узгодження його положень у сфері поводження з продуктами тваринного походження, що належать до категорії ІІ, з вимогами законодавства ЄС)» (№2150а), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільгосппризначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація» (№2920), «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли» (№3006). У цілому також прийнято Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо удосконалення механізму передачі земельних ділянок, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» (№1270).

 

 

Дослівно

 

Джозеф БАЙДЕН, Віце-президент Сполучених Штатів Америки:


— У ці часи випробовуються людські душі. Це є ваш час, ваша відповідальність, кожного з вас, використати цю можливість, жертви, які були принесені на Майдані, щоб відповісти на виклики історії і нарешті побудувати об’єднану демократичну українську націю, яка витримає випробування часом.

 

Факт

 

США збільшують свою фінансову допомогу Україні: вже виділено 25 мільйонів доларів на підтримку України. І США готові надати ще 190 мільйонів доларів на боротьбу з корупцією.

 

Володимир Гройсман,  Джозеф Байден,Петро Порошенко, Арсеній Яценюк.

 

Під час засідання.