Під час зустрічі з головами сільських і селищних рад Кам’янського, Смілянського і Черкаського районів Черкащини Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман наголосив, що об’єднання громад — це єдиний шлях до розширення можливостей їх розвитку.


Керівник парламенту привітав присутніх із Днем місцевого самоврядування, підкресливши, що всі причетні до роботи в органах місцевої влади добре розуміють локальні проблеми, щодня відчувають особливу відповідальність за благополуччя громадян та суспільний спокій. «Ви — влада найбільш наближена до людей, яка має можливість розумітися на проблемах і розв’язувати їх», — звернувся до учасників зустрічі Володимир Гройсман.


Голова Верховної Ради зазначив, що ключовими змінами, які відбуваються в державі, є підвищення значення, можливостей, фінансової спроможності та відповідальності місцевого самоврядування. Він укотре висловив думку, що «невеликі громади, на жаль, не можуть бути ефективними». Водночас наголосив: «Самобутні села, які не змінюватимуться в назвах, жодним чином не пригнічуватимуться, а навпаки — утворять спільні органи управління, оберуть сільського голову, отримають бюджет». Це дасть змогу будувати систему, за якої з’явиться можливість забезпечити на належному рівні охорону здоров’я й освіту, розвиватиметься інфраструктура. На думку В. Гройсмана, це дасть можливість зберегти села, які зникають. «Цей шлях складний і не дискусійний, але важливо, щоб ми були на цьому шляху разом», — зазначив він, додавши, що центральна влада «предметно розуміє проблеми місцевих рад».


Керівник парламенту назвав розроблені зміни до Конституції в частині децентралізації й реформи місцевого самоврядування абсолютно європейськими і такими, що не мають загроз для держави.


За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.