Саме так назвали свій «науковий перфоманс» молоді науковці, які у вівторок в Києві пікетували будівлі уряду (на знімку) та парламенту . Вчені протестували проти закладених в проекті Державного бюджету на наступний рік планів Мінфіну оперативно «злити» в одну структуру НАНУ та низку галузевих академій наук. Те, що ми можемо втратити через таку необачність, вони продемонстрували на фотокартинах з виставки «Мистецтво науки» та постерах, що ілюструють сучасні розробки різних установ Національної академії.

 


Тим часом на сайті Президента України триває збір підписів під електронною петицією «Врятуймо науку України!», яка на сьогодні зібрала понад три тисячі прихильників.


«Уже багато років поспіль видатки на науку в Україні стабільно зменшуються. Але проект закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік», оприлюднений Міністерством фінансів 30.11.2015 р., пішов ще далі. Окрім запланованого скорочення фінансування національної та галузевих академій наук, Міністерством фінансів пропонуються кроки, які виходять за рамки його компетенції і ставлять під загрозу майбутнє української науки», — стверджують автори петиції. Так, у статті 30 проекту державного кошторису йдеться не тільки про реорганізацію галузевих академій наук шляхом приєднання до НАНУ, а й про надання Міністерству освіти і науки монопольного статусу головного розпорядника всіх бюджетних коштів, виділених на науку, проти чого протестують вчені.


Реформа наукової сфери України конче необхідна, кажуть пікетувальники. Проте такі зміни мають бути узгоджені з новим Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність», ухваленим парламентом 26 листопада цього року. Крім того, не можна здійснювати жодних реорганізацій НАНУ та галузевих академій наук до проведення належного аудита цих структур із залученням вітчизняних та іноземних експертів.


Молоді вчені намагаються попередити «дерибан» майна Національної академії наук України і наполягають на збереженні її самоврядності, передбаченої статутом НАНУ та чинним законодавством. Пікетувальники вимагають забезпечити недоторканність інфраструктури академії та її земельних ресурсів і забезпечити у держбюджеті на 2016 рік повноцінне фінансування НАНУ принаймні на межі мінімальних потреб — на рівні 2,7 млрд. грн.


За словами заступника голови Ради молодих вчених НАН України Юлії Безвершенко, сьогодні в урядовому кварталі знову протестуватимуть проти знищення науки: «Ми підтримаємо акцію, яку влаштовує профспілка працівників академії».


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.