Балканські країни дуже занепокоєні тим, що напруга у відносинах між Туреччиною і Росією не спадає, а набирає нових обертів. І не з вини турецької сторони, що вживає величезних дипломатичних зусиль для примирення після збитого над своєю територією російського бомбардувальника.


Росія підкинула в багаття розбрату між Анкарою і Москвою нову порцію «дров». Під час проходу Босфором російського військового корабля «Цезарь Кунников» на верхній палубі з’явився військовослужбовець із переносним зенітно-ракетним комплексом на плечі. Всі турецькі телеканали поширили кадри, які налякали й обурили мешканців Стамбула: солдат ретельно наводив ракетомет на їхні житлові будинки.


Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав цей інцидент «провокацією» на тлі напружених відносин між Москвою і Анкарою. «Порушення нашого повітряного простору російськими бойовими літаками й прохід російських військових кораблів через Босфор — дві різні речі. Прохід протокою має відбуватися відповідно до міжнародних договорів, незалежно від того російський це корабель чи іншої країни.


Перед камерами телеканала TRT Turk він запевнив, що Туреччина «відповість належним чином на цю провокацію, що є прямою загрозою для Стамбула».


А поки що посла РФ укотре було викликано до МЗС Туреччині, де йому показали скандальні кадри й попередили про те, що правила міжнародних договорів про прохід військових суден через Босфор обов’язкові й для Росії.
Олександр Владимиров.