Національний олімпійський комітет України (НОК) вперше висловив категоричну позицію щодо переходу українських спортсменів до інших збірних, що почастішало останнім часом.
На засіданні виконкому НОК, у якому участь узяв міністр молоді та спорту Ігор Жданов, ухвалено рішення «проти надання дозволів на скорочення або скасування трирічного мораторію для виступу українських спортсменів на Олімпійських іграх за інші країни — незалежно від причини зміни громадянства».
Батьківщину не вибирають — так пояснюється категоричність рішення на офіційному порталі НОК.
Сергій Бубка, якого цитує сайт, визнає: федерації, яким і належить право дозволяти або забороняти спортсменам міняти громадянство, — незалежні організації. НОК може впливати на ситуацію лише в питаннях мораторію на участь таких атлетів в Іграх.
Але Бубка звернувся до Міністерства молоді та спорту і федерацій із закликом «під час розгляду прохань про переходи... враховувати національні інтереси в сфері спорту й позицію НОК. Давайте не будемо забувати, що держава протягом багатьох років інвестувала в підготовку цього спортсмена чималі кошти».
Нагадаємо, що після кризи 2014 року випадки зміни українцями спортивного громадянства почастішали. Найхворобливішими ударами для України стали переходи торік чемпіонки й триразової призерки Олімпійських ігор Інни Осипенко-Радомської (веслування на байдарці) і перспективного гімнаста Олега Степка до Азербайджану.
Ходять також чутки, що після Ігор у Ріо-2016 почнуться масові від’їзди зоряних українських спортсменів. Зокрема, ідеться про можливу еміграцію найкращого спортсмена країни гімнаста Олега Верняєва. У світовому спорті діє правило про трирічну заборону спортсмену виступати за нову країну у разі, якщо попередня батьківщина не зніме мораторій достроково — за домовленістю або за певну грошову компенсацію.
P.S. Але спортивну еміграцію лише заборонами не зупинити. Треба створити такі умови нашим зоряним атлетам, щоб навіть і думки про зміну громадянства не виникало.