Головою Івано-Франківської обласної ради вдруге став представник ВО «Свобода» Олександр Сич (на знімку). Його кандидатура була єдиною, запропонованою на установчій сесії сьомого демократичного скликання представницького органу Прикарпаття, який налічує 84 мандати. За свободівця проголосували 53 депутати, проти — 31. Новообраний голова окреслив основні пріоритети роботи обласної ради та пообіцяв, «як і завжди, бути вірним державі й служити громаді». Також нагадав про досягнення попередників та наголосив, що їм є чим пишатися, адже «незалежно він того, яким був режим, нам вдалося досягти того, щоб обласна рада залишалася незалежним органом впливу. Ми показували приклад демократії всім головам облрад». Також О. Сич повідомив, що зацікавлений, аби весь склад ради працював консолідовано.

 


Але порозуміння в сесійній залі поменшало, коли почали розглядати питання про розподіл решти керівних посад ради. На крісло першого заступника запропонували Василя Гладія («Батьківщина»), заступника — Ольгу Галабалу («Воля»), голови бюджетної комісії — Миколу Палійчука («УКРОП»). Після оголошеної перерви до зали не повернулися представники найчисленнішої фракції «Солідарність», яким, незважаючи на більшість, не дісталося жодного вагомого призначення. Але присутніх 53 депутатів вистачило, щоб за вищезазначених осіб проголосувати «пакетом», ще вісім висловили свою незгоду. Також на сесії оголосили про створення шести депутатських фракцій. Найбільше депутатів у «Солідарності» — 23, «Батьківщина» налічує 18, «Свобода» — 16 обранців, «УКРОП» — 12, «Самопоміч» — 8 та «Воля» — 7. На першому пленарному засіданні депутати не встигли утворити постійні комісії та обрати їх голів. Сесія продовжить роботу 17 грудня.


Нагадаємо, що 2010 року Олександр Сич уже очолював обласну раду. Його першим заступником також був Василь Гладій. Відтоді обидва вже встигли побувати депутатами Верховної Ради. З лютого по грудень 2014 року Олександр Максимович обіймав посаду віце-прем’єр-міністра України.

Івано-Франківська область.


Фото Миколи МАЦЮКА.