«Ну, як справи в Севастополі? Святкування повернення в «рідну гавань» закінчилося. Настали будні. Будні російської провінції». Цю фразу довелося почути на початку листопада, тобто ще до енергетичної блокади півострова, від людини зрілого віку, яка говорила зі співрозмовником телефоном. Коротка і ємна характеристика того, що відбувається у всіх сферах життя міста, — від соціальної до комунальної.

Апарат чиновників від охорони здоров’я збільшився вдесятеро. А лікувати нічим

Біля центральної міської севастопольської лікарні мимоволі довелося стати свідком розмови однієї з відвідувачок із двома чоловіками. Інтелігентні обличчя, пристойний одяг, автомобіль, у якому й біля якого відбувався діалог, — усе свідчило про приналежність їх до людей «більш ніж середнього класу». Увагу привернула гучна розмова, недруковані лексичні звороти й обговорювана тема. Жінка років тридцяти — тридцяти п’яти дуже голосно втовкмачувала двом співрозмовникам зі шляхетною сивиною на скронях: «За України я могла лікувати маму й у суді довести свою правоту! За Росії для матері ліків не можу купити, тому що їх немає в аптеках через санкції, а в суді мені сказали, що судитися з губернатором мені не вдасться: «Це тобі не Україна! Віддай бізнес по-доброму, бо все одно заберуть».
Насправді монолог був уп’ятеро довшим: через слово-друге жінка, одягнена в «Шанель» і «Віттон», вживала досить нелітературні вислови і звороти.
І це не єдиний випадок невдоволення місцевих мешканців рівнем обслуговування в лікарнях. Група активних севастопольців висловила своє ставлення до міських керівників медичної сфери у ще більш неприємній для влади формі: прийшла до будівлі департаменту охорони здоров’я севастопольського «уряду» із плакатами на кшталт «Зупиніть геноцид севастопольців!» і «Восканяна (керівник департаменту. — Авт.) — у відставку!». Нову владу мітингувальники звинувачували у бездіяльності, роздуванні штатів і багатьох інших гріхах. Через тиждень — ще один пікет. Вимоги — ті самі.
У «доросійський» період міською охороною здоров’я керували менш як десять чиновників, майже половина з них працювала на півставки. З весни 2014 року апарат департаменту збільшився майже вдесятеро. А ефективність? Прес-служба міської прокуратури оприлюднила реакцію відомства на скаргу матері малолітнього пацієнта-діабетика, якому відмовляли в департаменті у видачі безплатних ліків на тій підставі, що «грошей на ці ліки не передбачено в бюджеті». З іншого повідомлення прокуратури випливало, що гроші в департаменті були, але чиновники розпоряджалися ними нераціонально: на початку року міський бюджет перерахував московським фірмам 89 мільйонів рублів за обладнання, якого у тих ніколи не було. Очевидно, що всупереч власній волі прокуратура дає досить об’єктивну оцінку загальній роботі севастопольського чиновництва, яке кількісно зросло із минулорічної весни в рази.

З 98 мільйонів рублів на будівництво доріг розкрали 94 мільйони

Крадуть не тільки в медичній сфері. Дев’ять кримінальних справ за фактами розкрадання грошей, призначених для реконструкції й ремонту доріг, порушила севастопольська прокуратура лише цьогоріч, повідомила прес-служба відомства. Навесні один з міських сайтів потішив автомобілістів: на ремонт і будівництво доріг Москва дала Севастополю 98 мільйонів рублів. Через три місяці на тому самому сайті з’явилася нова інформація «у тему»: правоохоронці виявили розкрадання з «дорожніх» грошей на суму 94 мільйони рублів.
Сусід, який ознайомив мене із цими цифрами, роздумував чи то серйозно, чи то жартома: «Раніше, кажуть, відкат був  30—50%. А зараз? Скільки не вистачає до 100%?».
Найбільше сусіда як автомобіліста непокоїла перспектива продовження ремонту транспортної розв’язки на перетині вулиці імені Хрустальова й Камишевського шосе. Об’єкт за численними проханнями севастопольців почав реконструювати В. Яцуба за кошти державного (українського) бюджету. Судячи з темпів реконструкції й пильної уваги до перебігу робіт на ній Володимира Григоровича, розв’язка повноцінно запрацювала б влітку 2014 року. Але за нинішнього співвідношення «98 мільйонів дають — 94 за три місяці крадуть» надії автомобілістів на швидке завершення робіт на розв’язці тануть з кожним днем.
Геннадій Басов, у нещодавньому минулому — керівник загальноукраїнської політичної партії «Русский блок», фракція якої засідала в міській раді й організовувала події «русской весны» у Севастополі й Криму, після подій лютого—березня профіль діяльності змінив кардинально: став керувати «Державним унітарним підприємством міста Севастополя «Спеціалізована служба з питань похоронної справи». Але працювати довго йому на цій посаді не судилося. У вересні «...співробітниками управління економічної безпеки й протидії корупції УМВС Росії по місту Севастополю під час оперативно-розшукних заходів затримано посадову особу за підозрою у вимаганні й одержанні від приватного підприємця грошової винагороди за надання можливості здійснювати на території одного з міських цвинтарів комерційну діяльність», ішлося в повідомленні прес-служби відомства. Соратники у партійній діяльності на анонімне поліцейське повідомлення відгукнулися оперативно й адресно. «Дуже соромно за ту людину, яка протягом багатьох років стояла на чолі партії «Русский блок». Мабуть, це навіть добре, що отримання хабарів відбулося саме сьогодні. А якби Басову ми довірили пост в «уряді» міста, то це було б ще гірше і набагато страшніше», — бідкався лідер місцевого осередку «Партії Ветеранів Росії» С. Біналі.

Севастополь.