У вівторок у Мінську пройшло планове засідання робочих підгруп Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. На жаль, жодних кардинальних рішень прийнято не було. Втім, їх ніхто й не очікував. Учасники переговорів погодили пропозицію підгрупи з безпеки відносно ділянок, на яких буде перш за все проведено розмінування. Також обговорювалися питання, в яких домінуючим словом, як і раніше, залишається «мають». Йдеться про те, що спостерігачі ОБСЄ мають одержати доступ до всієї території Донбасу, у тому числі й до непідконтрольної Україні частини україно-російського кордону. А представники окремих районів Донецької та Луганської областей мають забезпечити їм цей доступ.

Українська сторона наполягає на обміні заручниками і тими особами, яких незаконно утримують. Нагадаємо, це один із пунктів Мінська-2. На наступному засіданні Тристоронньої контактної групи заслухають спеціальні доповіді представників гуманітарної підгрупи; успіх роботи гуманітарної, економічної та політичної підгруп залежить передусім від дотримання режиму тиші на Донбасі.
Наступне засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську заплановано на 15 грудня. Очевидно, на порядку денному зустрічі буде питання про відведення озброєнь і «розбір польотів» навколо прогресуючих порушень режиму тиші. Саме цей факт гальмує роботу з інших напрямків стабілізації обстановки на Донбасі.
Що ж стосується пролонгації дії Мінських угод, прописаних до кінця 2015 року, то таке рішення у компетенції лідерів країн Нормандської четвірки.
Ну а поки що Мінські домовленості про відведення важкої бойової техніки гібридна армія порушує потай, відволікаючи увагу загостренням ситуації по всьому фронту. Крім автоматичних гранатометів, озброєння бронемашин, мінометів, зафіксовано використання бойовиками реактивної артилерії «Град». Ударів РСЗО завдано терористами в Мар’їнському районі Донецької області. Про це повідомляється у зведенні групи військових експертів «Інформаційний опір». Спостерігачі фіксують приховане перекидання бойовиками артилерії і танків одразу на кількох ділянках. Одночасно саперні групи противника намагаються знімати мінно-вибухові загородження українських сил і мінувати місцевість поблизу наших позицій.
За даними, оприлюдненими вчора речником АП із питань АТО Олександром Матузяником, обстановка на Донбасі різко загострилася. Бойовики повернулися до тактики широкомасштабного застосування важкого озброєння, як це було влітку.
Він підтвердив, що гібридні збройні формування застосовують міномети, 122-мм артилерію, танки і «Гради». Здебільшого ці обстріли були неприцільними, проте такі дії противника свідчать про його наміри викликати ескалацію конфлікту та зірвати Мінські домовленості, вважають в АП.