У Пекіні вперше оголошено червоний рівень екологічної тривоги через задушливий сіро-жовтий смог, який накрив 22-мільйонне місто. В деяких районах китайської столиці рівень забрудненості повітря становить 265 мікрограмів шкідливих речовин на один кубічний метр. За стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я, безпечними для людини є рівень лише в 25 мікрограмів.

Як повідомило китайське інформаційне агентство «Сіньхуа», червоний рівень небезпеки встановлено на три дні: з вівторка по четвер. До слова, в понеділок у столиці було оголошено помаранчевий рівень, це означало, що не можна проводити уроки на «свіжому» повітрі в початкових та середніх школах. Але з вівторка повністю закрито школи й дитячі садки. Зупинилися сотні підприємств у Пекіні та прилеглих районах, на три дні було «заморожено» будівництво всіх об’єктів.
Мешканці міста намагаються без потреби не виходити на вулиці, а виходячи, одягають маски та респіратори. За повідомленням телеканала CCTV, видимість у китайській столиці не сягає і 200 метрів.
Щоби зменшити викиди шкідливих речовин, у місті встановлено обмеження на пересування транспорту. «На приколі» залишено 80% службових автомобілів. Громадянам рекомендовано пересісти на громадський транспорт, для чого на маршрути було випущено більше автобусів і поїздів метро. Власникам приватних автомобілів дозволено виїжджати на дороги через день: в один день виїжджають автомобілі з парними номерами, на другий — з непарними. А в’їзд в місто великих вантажівок і будівельної техніки на цей час взагалі припинено.
Синоптики сподіваються, що під кінець тижня похолодання, яке супроводжуватиметься вітрами, хоча б частково витисне смог із міста. Однак за більш тривалими у часі прогнозами — до кінця грудня смог накриє місто ще двічі.
Пекінці вже звикли, що в холодну пору року їхні вулиці та будинки вкривають димові завіси з кіптявою, яка містить в собі чимало шкідливих речовин — таких як двоокис сірки, діоксид азоту тощо. Це відбувається тому, що промислові підприємства та котельні працюють на вугіллі, ним же опалюють приватні будинки. Крім того, підприємства забруднюють повітря через недостатні вимоги до екології. Свій внесок робить і автотранспорт. 
Через парниковий ефект над Пекіном утворюється «атмосфера», в якій скупчуються дрібні частки отруйного пилу та різних газів. Концентрація їх зростає, коли встановлюється безвітряна погода, як було зараз.
Столиця — лідер із забруднення повітря в країні. Але такі саме проблеми мають чимало інших міст, особливо на північному сході Китаю, де рекордсменами вважаються провінції Цзілінь та Ляонін.
Два роки тому в країні було ухвалено план термінового реагування на сильне забруднення повітря, який передбачає цілий комплекс заходів для поліпшення ситуації. Тоді ж було вирішено позначати різними кольорами ступені небезпеки: від синього до червоного. Однак змінити щось значно складніше, ніж визнати проблему. Гонитва за темпами зростання економіки настільки погіршила екологічну ситуацію, що тепер вона загрожує життю і здоров’ю людей.

 

 

На знімку: турист робить селфі на площі Тяньаньмень на тлі затьмареного Пекіна.

Фото Xіnhua/Укрінформ.