У середу вранці поліція і спецчастини Греції почали операцію з витиснення біженців, які заблокували рух залізницею, що проходить через прикордонне село Ідомені. Тут, за різним даними, накопичилося від 1,5 до 5 тисяч біженців з Іраку й Марокко, яких Македонія не пропускає через свою територію в Центральну Європу.

 

Майже сто мешканці Ідомені спочатку прихильно поставилися до мігрантів, ділячись із ними харчами й теплими речами. Але коли в селі почастішали крадіжки, а прибульці стали нахабніти і смітити в окрузі, селяни почали наполягати, щоб влада негайно забрала їх із села й очистила залізницю, якою було припинено рух потягів.


Як повідомляє Афінське агентство новин, до Ідомені підігнали потяг і запропонували біженцям переїхати в місця тимчасового утримання. Ті відповіли відмовою і навіть чинили опір поліції. Тоді розпочали першу широкомасштабну операцію проти «економічних» біженців.


До речі, з настанням холодів приплив мігрантів у Грецію не припинився. У ніч на середу біля берегів грецького острова Фармакос знову потонув човен, переповнений мігрантами. Береговій охороні вдалося дістати з холодного моря 26 чоловік, але щонайменше 11 людей, серед яких п’ятеро дітей, загинули. Ще 10 вважаються зниклими безвісти, й прикордонники з використанням вертольотів і катерів продовжують їх пошук  у неспокійному морі.