У Луцьку підбито підсумки українсько-польської програми «Разом з Україною». Партнери проекту з Любліна, Волновахи та Новомосковська обговорили найважливіші моменти співробітництва та розповіли про напрацювання в рамках допомоги вимушеним переселенцям з Донецької та Луганської областей.

— Істина, що «друг пізнається в біді», набула для нас несподіваного змісту. Північний сусід прийшов до нас як агресор, в той час як Польща простягнула руку братньої допомоги, — зауважив голова правління благодійного фонду «Волинь-2014» Петро Пилипюк. 
— Як керівник групи компаній «Модерн-Експо», як бізнесмен я не міг стояти осторонь подій, що відбувалися на сході нашої держави. Тому разом із однодумцями у вересні 2014 року заснували благодійний фонд «Волинь-2014». Сьогодні ми не чекаємо на підтримку влади, а працюємо самі. Нам дуже приємно, що наш фонд вийшов на національний та міжнародний рівень і сьогодні ми є розпорядниками коштів польського уряду. Це говорить про те, що нас визнають в Європі.
— Думка про допомогу Україні виникла в нас одразу після перших жертв Революції Гідності, — розповів керівник Фундації духовної культури пограниччя, член ради програми «Разом з Україною» отець Стефан Батрух. — Ті люди віддали найцінніше — своє життя... Ми зрозуміли: потреб і викликів для допомоги є дуже багато, а поодинці їх реалізувати неможливо. Тоді й вирішили об’єднатися в команду. Проект «Разом з Україною» — репетиція. Ми не мали великого досвіду щодо співпраці в таких масштабах. Спочатку були помилки, і я мав сумніви стосовно його реалізації. Але завдяки спільним зусиллям усіх партнерів ми все робимо ефективно.
У рамках українсько-польської програми було реалізовано кілька напрямків щодо допомоги вимушеним переселенцям: діяли літні табори для дітей, родини забезпечувалися побутовою технікою, продуктовими наборами, побутовою хімією та медикаментами, ФАПи та місця тимчасового перебування переселенців отримали нове обладнання, а всі бажаючі громадяни — психологічну допомогу.
На завершення зустрічі віце-президент Люблінського клубу бізнесу, голова програми «Разом з Україною», фундатор БФ «Волинь-2014» Богдан Лукасік повідомив приємну новину: після завершення проекту «Разом з Україною» уряд Польщі вирішив виділити кошти на новий проект стосовно підтримки вимушених переселенців. Він буде спрямований на закупівлю продуктів харчування та побутової хімії, а також необхідного обладнання для утеплення будинків і квартир, щоб люди ефективно підготувалися до зими.

Волинська область.

 

 

Українські й польські партнери задоволені результатами зустрічі в Луцьку.

Фото надано благодійним фондом «Волинь-2014».