Пріоритетом 2016 року має стати відновлення економічного потенціалу України. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, виступаючи під час 16-го засідання Національної ради реформ у вівторок.


У цьому контексті В. Гройсман заявив про необхідність прийняття «надзвичайно відповідальних рішень, у тому числі щодо зміни пострадянської неефективної податкової системи».


Керівник парламенту підкреслив, що в основу оновленої фіскальної системи має бути покладена низка важливих принципів. За його словами, «система адміністрування має бути прозорою і покінчити з будь-якими зловживаннями з того чи іншого боку». «Податки в країні потрібно платити, і це має бути престижно, має бути відповідально», — заявив він.


На думку В. Гройсмана, потребує перегляду і питання щодо розміру податкових ставок. «Ставки мають не заганяти підприємства і бізнес у тінь, а давати змогу розвиватися підприємствам, підприємництву, національній економіці», — сказав він.


Голова Верховної Ради також заявив, що податкова система має бути прогнозованою і сталою.


На переконання В. Гройсмана, такий підхід сприятиме поверненню довіри до податкової системи і «запустить зовсім інші механізми і адміністрування, і розвитку економіки, і створення нових робочих місць».


Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман наголосив на важливості подальшої розбудови партнерських взаємин між центральним і місцевими бюджетами під час формування головного фінансового документа країни на 2016 рік.


В. Гройсман зазначив, що завдяки фінансовій децентралізації, що її було розпочато минулого року, зросли надходження до місцевих і центрального бюджетів.


«Це були революційні зміни щодо побудови партнерських відносин між місцевими і державним бюджетом, — наголосив він. — Тому дуже важливо зберегти систему, яка дасть змогу зберегти це партнерство, зростання надходжень, розвиток місцевого економічного потенціалу. І це теж одне з ключових завдань».


В. Гройсман також наголосив на важливості чіткого визначення пріоритетних напрямів фінансування та відповідальності за раціональне та ефективне використання видатків державного бюджету.

 

ЦИТАТА

 

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:


«Маємо забезпечити прогнозованість рішень, які будуть ухвалені, і незмінність встановлених правил».


Прес-служба апарату Верховної Ради.