Тернопільська обласна рада п’ятого скликання, єдина в Україні, працювала не п’ять, а понад шість років. Депутатів обирали на дострокових виборах у березні 2008-го. 


Причина — блокування роботи представницького органу влади їх попередниками з політичних міркувань. Але для наступників це не стало наукою (в попередньому складі ради найбільше голосів мали свободівці), політичні пристрасті продовжували вирувати, загострювалося протистояння між обласною радою та облдержадміністрацією. Через це вони не приймали важливих для життєдіяльності області рішень, а то й узагалі не з’являлися на сесійні засідання. Така імітація роботи стала для жителів краю притчею во язицех, і на виборах до місцевих органів влади, що відбулися в жовтні, вони, схоже, зробили висновки. До обласної ради шостого скликання потрапили представники вісьмох політичних сил: Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (18 депутатів), ВО «Свобода» (13), ВО «Батьківщина» (10), «Об’єднання «Самопоміч» (6), «Громадського руху «Народний контроль» (5), Радикальної партії Олега Ляшка (5), «Громадянської позиції» (4), УКРОПу (3) — загалом 64. У попередньому складі було 120 депутатів. Скорочення, швидше за все, піде лише на користь. У новому складі ради є як досвідчені господарники, переважно аграрії, так і молоді амбітні люди. Найстаршому депутату — за вісімдесят, наймолодшому (студентці) — дев’ятнадцять. Благословляючи новообраних депутатів під час засідання першої сесії на продуктивну роботу, святі отці закликали думати передусім про інтереси людей, сприяти створенню нових робочих місць (нині мало не третина населення області виїхали за кордон у пошуках заробітків), підвищенню зарплати (вже багато років її рівень найнижчий в Україні).

 


Претендентів на посаду голови обласної ради було двоє: Віктор Овчарук (на знімку) («Солідарність») і Олег Сиротюк («Свобода»). Кожен виступив із своєю програмою. Перший отримав 44 голоси, другий — 17, троє депутатів утрималися. Новому голові обласної ради 41 рік, він медик за фахом, пройшов шлях від сільського фельдшера до заступника директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, кілька останніх місяців був заступником голови облдержадміністрації. Має репутацію відмінного фахівця, доброго організатора, відповідального, людяного, доступного керівника. Першим заступником обрано Василя Деревляного (голову обласної організації «Батьківщини», екс-народного депутата), заступником — Любомира Крупу («Самопоміч», до цього очолював департамент освіти і науки облдержадміністрації). Депутати від п’яти політичних сил: Блоку Петра Порошенка, «Батьківщини», Радикальної партії Олега Ляшка, «Самопомочі» та «Громадянської позиції» уклали угоду про створення коаліції, яка задекларувала такі пріоритети: розвиток територіальних громад, боротьбу з корупцією, створення прозорих умов для ведення бізнесу і залучення інвесторів, турботу про учасників АТО. Отже, в обласній раді буде конструктивна більшість, що дає підставу сподіватися на продуктивну роботу, співпрацю з виконавчою гілкою влади, що особливо важливо в умовах децентралізації. На наступному засіданні першої сесії, яке відбудеться до кінця цього тижня, оберуть членів постійних комісій, їхніх голів, обговорять низку інших питань.

Тернопільська область.


Фото автора.