Територіальні громади Вінниччини за підсумками 11 місяців нинішнього року зібрали податків на 530 мільйонів гривень більше, ніж за аналогічний період 2014-го. Виконання планових показників забезпечили всі громади, а їх в області 701.


Директор департаменту фінансів Вінницької облдержадміністрації Микола Копачевський пояснює суттєве збільшення надходження коштів бюджетною децентралізацією. Зміни до Бюджетного кодексу сприяють тому, що значна частина податкових надходжень, які раніше переказувалися «нагору», тепер залишається на місцях. Зокрема, у скарбничках громад стало більше порівняно з минулорічним періодом коштів від єдиного податку — на 170 мільйонів гривень, екологічного податку — на 46 мільйонів, податку на майно — на 22 мільйони гривень. Найбільше податкових грошей ради отримали від реалізації суб’єктами господарювання підакцизних товарів — 216 мільйонів гривень.


За словами Миколи Копачевського, на початок грудня нинішнього року 663 бюджети місцевих рад краю вже виконали річні бюджетні призначення за доходами. Незрозуміло тільки одне: чому за такого фінансового прориву керівники окремих територіальних громад, як і раніше, скаржаться на дефіцит коштів?

Вінницька область.