У зоні бойових дій неспокійно. Щодня зростає кількість обстрілів українських позицій з боку гібридних формувань. Попри Мінські угоди, російсько-терористичні війська застосовують танки, 122 мм артилерію й РСЗВ «Гради». Основні зусилля з нагнітання напруженості на фронті супротивник зосередив на донецькому напрямку, констатує ГУР МО.


За добу (дані на 10.12) зафіксовано рекордну кількість обстрілів позицій української армії у секторі «М». Під Новотроїцьким був бій із ДРГ терористів, повідомив прес-офіцер Олександр Кіндсфатер. За його словами, за цей час бойовики одинадцять разів відкривали вогонь по наших позиціях у районі Широкиного, використовуючи зброю забороненого калібру. Вчора в районі Маріуполя було чути вибухи. Там тривали планові заходи щодо знешкодження боєприпасів.


Знову ввімкнути повноцінний режим тиші на Донбасі намагаються мобільні групи Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК). За словами речника штабу АТО Антона Мироновича, вони не лише отримують інформацію про застосування бойовиками озброєння і фіксують ці випадки, а й намагаються разом із представниками РФ, які працюють зі СММ ОБСЄ, припинити цей вогонь. Так, напередодні з 13 таких прецедентів вдалося припинити 9.


СЦКК запропонує Тристоронній контактній групі провести розслідування обстрілів бойовиками з «Градів» населеного пункту Зоряне. Про це йдеться у повідомленні центру за підсумками зустрічі т. в. о. керівника української сторони СЦКК полковника Ігоря Лози з представниками СММ ОБСЄ.


Особливе занепокоєння викликає той факт, що вогонь вівся під час зустрічі підгрупи з питань безпеки в Мінську. У СЦКК вважають, що «в активності бойовиків простежується чітка тенденція штучного загострення ситуації напередодні проведення переговорів з врегулювання конфлікту». Такі дії спрямовані на цинічне зривання Мінських домовленностей.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

У результаті проведеної спецоперації припинено діяльність диверсійно-розвідувальної групи, яка діяла у низці міст України, у тому числі й у Києві. Для дестабілізації ситуації в країні диверсанти планували вчинити терористичні акти в Києві та Харкові.


Затримано трьох громадян Російської Федерації і трьох громадян України в Києві та одного в Харкові. Восьмий член ДРГ — керівник угруповання — чинив опір із застосуванням автоматичної зброї, поранивши при цьому двох співробітників спецпідрозділу «Альфа», його було знешкоджено. Один із бійців спецпідрозділу, учасник багатьох бойових операцій у районі АТО, згодом помер у лікарні, стан другого стабільний. Оперативно-слідчі дії тривають. Вилучено великий арсенал зброї. Лише в помешканні, де переховувався керівник ДРГ, виявлено вісім споряджених саморобних вибухових пристроїв, чотири кілограми тротилу, автоматичну зброю, понад сорок гранат та понад дві тисячі патронів, а також компоненти вибухових пристроїв та засобів ураження, підробні документи. Слідчими СБУ відкрито кримінальне провадження за статтями 258 і 258-3 Кримінального кодексу України.


За інформацією офіційного сайту СБУ.