Шановний Петре Олексійовичу!

 

Професійна спілка працівників Державного підприємства «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» (м. Миколаїв) звертається до Вас від імені трудового колективу підприємства із закликом про недопущення знищення нашого підприємства, де склалася така ситуація:


Державний концерн «Укроборонпром» направив на адресу Прем’єр-міністра України на погодження та прийняття проект Розпорядження «Про передачу об’єктів права державної власності Державного підприємства «Спеціалізований морський порт «Октябрьск», яке згодом було перейменоване у проект Розпорядження «Про погодження пропозиції щодо передачі об’єктів права державної власності Державного підприємства «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» та Державного підприємства «Адміністрація морських портів України». Зазначеним Розпорядженням передбачається вилучення зі сфери управління Міністерства інфраструктури України майна, яке належить нашому підприємству, та безоплатна його передача до сфери управління ДК «Укроборонпром». Усі ці дії ДК «Укроборонпром» обґрунтовує необхідністю зміцнення обороноздатності держави та забезпечення здійснення експортно-імпортних операцій оборонно-промислового комплексу. Але позиція ДК «Укроборонпром», на нашу думку, є абсурдною.


Наше підприємство було створено в 1992 році, зі статусом спеціалізованого морського порту, який має право обробляти вантажі військового та подвійного використання. У порту були створені відповідні технологічні потужності: спецсклади, загороджувальні вали, причали для суден типу ро-ро, територія порту є режимною зоною із посиленою охороною, підприємство координується Службою безпеки України в Миколаївській області та найголовніше — на нашому підприємстві розроблені технології і схеми перевалки військових вантажів та вантажів подвійного використання і є фахівці відповідного рівня. Протягом усього часу свого існування підприємство здійснювало перевалку спеціалізованих вантажів: колісної та гусеничної техніки, катерів, розрядних вантажів, контейнерів, небезпечних вантажів тощо, такі роботи виконуються на підприємстві й зараз. Крім того, між нашим підприємством та підприємствами, що входять до складу Концерну «Укроборонпром» (такі як: Дочірнє підприємство Державної компанії «Укрспецекспорт» — Державне підприємство «Укроборонсервіс», Дочірнє підприємство Державної компанії «Укрспецекспорт» державне підприємство «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «Прогрес»), укладені договори на перевалку спецвантажів. Отже, жодних перепон та ризиків для перевалки військових вантажів та вантажів подвійного використання силами нашого підприємства не існує, враховуючи, що виконання такого роду вантажних операцій є одним із профілів нашої діяльності.


Наслідки прийняття Розпорядження Кабінету Міністрів України про передачу майна (яке зараз — на погодженні в Міністерстві юстиції) будуть для Державного підприємства «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» (ДП «СМП «Октябрьск») руйнівними. У підприємства в наявності є 17 критих складів, з яких ДК «Укроборонпром» намагається вилучити на свою користь 14 складів разом з іншим супутнім майном. Це призведе до неможливості виконання нашим підприємством запланованих показників з вантажопереробки, втрати вантажів, що вимагають критого зберігання, зменшення обсягів вантажопереробки, скорочення робочих місць та зниження соціальних гарантій працівникам підприємства, а в цілому — знищення прибуткового державного стратегічного підприємства.


Державне підприємство «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» є прибутковим, бюджетоутворюючим підприємством. У 2014 році ми займали четверте місце в рейтингу великих платників податків по Миколаївському регіону, а в першому півріччі 2015-го — перше місце. Фінансовим планом підприємства на 2016 рік (який нині проходить процедуру погодження), ми запланували до обробки 3 млн. тонн вантажів, при цьому надходження до державного бюджету від підприємства заплановані в розмірі 184,3 млн. грн. За підсумками 2015 року, підприємство має сплатити державі дивідендів на суму 35,3 млн. грн., а на 2016 рік заплановано 67,5 млн. грн. Крім цього, на ДП «СМП «Октябрьск» працює майже 700 працівників, і рівень зарплат є одним із найвищих по галузі. За останні два роки підприємству вдалося збільшити обсяги перевалки вантажів, із збиткового в 2013 році стати одним з найкращих державних портових операторів. Виконуючи зобов’язання перед державним та місцевим бюджетами, працівниками, допомагаючи пенсіонерам-портовикам, підприємство вкладає кошти в оновлення портової механізації, проводить капітальні ремонти складів, у тому числі тих, що ДК «Укроборонпром» намагається вилучити, в 2015 році ми перейшли на альтернативні джерела опалення, побудувавши пелетні котельні, нашим підприємством надано безвідсоткові займи іншим державним підприємствам морської галузі, які не змогли подолати кризу.


Але всі ці досягнення та успіхи трудового колективу ДП «СМП «Октябрьск» зараз опинились під загрозою знищення. Без жодного технічного та економічного обґрунтування необхідності передачі майна, що є порушенням встановленої процедури передачі об’єктів права державної власності (Постанова КМУ від 21.09.1998 №1482), без жодного обґрунтування доцільності такої передачі, без огляду на наслідки, прикриваючись лише загальними фразами про забезпечення обороноздатності держави, ДК «Укр-
оборонпром» розробляє, на нашу думку, необґрунтоване розпорядження Кабінету Міністрів України. Не було враховано, що з анексією Криму Україна втратила 5 морських портів, ускладнена робота морських портів, розташованих на Азовському морі, через АТО, та під загрозою опинився і наш порт — у разі реалізації розпорядження про вилучення майна нашого підприємства.


ДП «СМП «Октябрьск» здатне самостійно забезпечити виконання будь-яких вантажних операцій з вантажами військового та подвійного призначення будь-якої миті. Забезпечення обороноздатності України — це й наша справа.


Шановний Петре Олексійовичу, ми звертались до Вас, у жовтні цього року, з листом за підписом усіх працівників Державного підприємства «Спеціалізований морський порт «Октябрьск», але, на жаль, канцелярією адміністрації Президента наш колективний лист був перенаправлений до Кабінету Міністрів України, а звідти — до Міністерства інфраструктури України, і ми лишились не почутими. Ми не маємо іншого виходу, як звернутись до Вас з відкритим листом, і закликаємо зупинити знищення нашого підприємства, не допустити прийняття зазначеного Розпорядження Кабінету Міністрів України, стати на захист стратегічного Державного підприємства «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» та 700 його працівників.

Голова профспілки працівників ДП «СМП «Октябрьск» Олейник Р. М.