Комітети Верховної Ради у закордонних справах, із питань євроінтеграції за участю членів Комітету з питань національної безпеки та оборони і української делегації Парламентської Асамблеї НАТО на спільному засіданні обговорили розвиток співпраці України з НАТО.


Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе (фракція Блоку Петра Порошенка) на брифінгу розповіла, що є певний перелік стратегічних документів, які можуть допомогти втіленню реформ у секторі оборони та безпеки, які Україна має прийняти найближчим часом і зобов’язалася представити їх на обговорення та на погодження нашим західним партнерам. Уже прийнято Стратегію національної безпеки, Воєнну доктрину України, і до кінця року Міністерство оборони має представити ще декілька документів — Концепцію розвитку сектору безпеки та оборони, Стратегічний оборонний бюлетень і Концепцію розвитку Збройних Сил на період до 2020 року. За словами І. Климпуш-Цинцадзе, ці документи упродовж останніх тижнів активно доопрацьовуються, але водночас виникає занепокоєння, наскільки ці документи відповідатимуть критеріям вступу до НАТО, які Україна поставила собі за мету досягти до 2020 року.


Учасники засідання, заслухавши представників Міноборони, Генштабу, РНБО, МЗС та інших структур, вирішили рекомендувати Кабінету Міністрів, Президентові України вжити додаткових заходів для того, щоб ці документи були вчасно прийняті й представлені нашим міжнародним партнерам на початку наступного року, зокрема, на військовому комітеті штаб-квартири НАТО у лютому.


Голова Комітету з питань євроінтеграції Ірина Геращенко зауважила, що Міноборони мало підготувати стратегічні документи ще до кінця жовтня, і саме завдяки спільному засіданню парламентських комітетів вдалося «вибити» підготовку цих документів на початку грудня. «Це ще раз засвідчило важливість парламентського контролю над силовими структурами», — заявила І. Геращенко. За її словами, одним із стратегічних напрямків, на якому нам варто посилювати співпрацю з НАТО, має стати питання розмінування на сході України, де сьогодні від мін і розтяжок майже щодня страждають наші військові та місцеві мирні мешканці. Голова комітету також поінформувала, що найближчим часом до парламенту буде подано низку змін до законодавства щодо посилення контролю парламенту за діяльністю силових структур, структур виконавчої влади у безпековому секторі.