Про це на вчорашньому брифінгу заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій. Він закликав своїх колег підтримати законопроект №2004а, покликаний боротися з контрабандою на тимчасово окупованих територіях.

Андрій Парубій зазначив, що законопроект про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо удосконалення законодавства про тимчасово окуповані території №2004а був зареєстрований ще у червні цього року.
Водночас Перший заступник глави парламенту висловив здивування тим, що дехто називає цей проект «законом про блокаду окупованих територій».
«Цей закон має на меті зупинити потоки контрабанди, які, на жаль, на сьогодні є, в Крим та на окуповані території Донецької і Луганської областей. Цей закон передбачає скасування зони вільної торгівлі в Криму, яка стала просто чорною дірою, куди завозяться без податку українські товари, а потім вони потрапляють в Росію. Тим самим ми піднімаємо економіку Росії і даємо можливість купувати патрони для вбивства наших хлопців», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради.
Крім того, за його словами, цим законом визначається, що Крим та окремі території Донецької і Луганської областей є тимчасово окупованими територіями України. Як додав Парубій, досі це було визначено лише постановою Верховної Ради.
У свою чергу ініціатор законопроекту №2004а, народний депутат фракції «Народний фронт» Ігор Лапін зауважив, що цей закон не стосується особистих речей і товарів, які не пов’язані з підприємницькою діяльністю, тому громадяни України зможуть і далі вільно переміщатися цими територіями за спецперепустками.

 

 

Юрій Тимошенко, Володимир Соляр, Андрій Парубій.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.