Пакет реформ, підготовлений Одеською обласною державною адміністрацією у співпраці з міжнародними та громадськими організаціями, обговорили під час круглого столу народні депутати, представники Одеської ОДА, бізнесу та наукового середовища. Захід організувало міжфракційне депутатське об’єднання з реформування податкового, митного та земельного законодавства України.

 

Співголова МДО народний депутат від фракції «Батьківщина» Вадим Івченко наголосив: дуже важливо знайти консенсус між бізнесом, людьми і владою. Громадяни мають розуміти, що ці реформи ведуть до покращення. Член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Лабазюк нагадав, що днями парламент ухвалив зміни до законодавства стосовно дерегуляції господарської діяльності. «Ми скасували 22 дозвільні документи. Вони були бюрократичною системою, яка заважала розвиватися малому і середньому бізнесу. Це перший посил, і очікуємо невдовзі побачити ефект від нашої роботи», — сказав народний обранець. Сьогодні, за словами С. Лабазюка, за рахунок діалогу громадських організацій, виборців на місці сконцентрована увага саме на підтримці малого і середнього бізнесу.


Грузинський політик Георгій Вашадзе повідомив, що одеський пакет реформ складається з 27 напрямів: адміністративні послуги, земельна частина, дерегуляція, приватизація, електронний аукціон, міграційне направлення. За деякими з них уже почали проводити дискусії. «Всі наші реформи базуються на принципі 5Д: дерегуляція, дебюрократизація, демонополізація, деконцентрація, децентралізація. Ми за те, щоб передати максимум повноважень місцевому самоврядуванню», — зазначив він.