На другому засіданні Національної ради з питань антикорупційної політики за участю Президента України, на якому йшлося про перші конкретні результати боротьби з корупцією, критики та невдоволення темпами і рівнем реформи пролунало більше, аніж позитивних новин.

 

Петро Порошенко заявив, що його поки що не задовольняють результати боротьби з корупцією, та наголосив, що з перших днів наступного року прості українці мають їх нарешті відчути. «Ми маємо довести, що система, яку ми так дбайливо створювали весь 2015-й, нарешті працює для України і здатна приносити гарний результат», — заявив Президент.


Як прогрес нині можна відзначити хіба що завершення формування законодавчого поля та створення на його базі інституційних структур, які покликані боротися з корупцією на найвищому рівні. Хоча складається враження, що їх уже занадто багато. На відміну від конкретних кримінальних проваджень, а головне — доведення їх до суду та покарання хабарників та інших нечистих на руку ділків. Результатами незадоволений і Президент. «Нібито рухаємося, нібито прогрес, нібито чогось уже досягли, — зауважив Петро Порошенко. — Ми лише створюємо інституціональну структуру, створюємо передумови для невідворотності покарань... Результати поки що мене не задовольняють».


Хоча силові структури вже звітують про перші результати «полювання на великих риб»: приміром, у вівторок за хабар у 250 тисяч доларів СБУ затримала працівника центрального органу виконавчої влади. Таку кругленьку суму чиновник хотів покласти до кишені лише за один папірець щодо замовлення на оборонних підприємствах. Президент звернувся до керівників Національного антикорупційного бюро Артема Ситника та Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького з вимогою «продемонструвати своїми рішучими діями, що в Україні настали нові часи». «Жодна посада, жоден політичний прапорець не є парасолькою, щоб захистити від справедливого покарання за корупційні дії», — наголосив П. Порошенко.


Під час засідання Президент також назвав потужним джерелом корупції державні підприємства та закликав Верховну Раду прискорити їх приватизацію.


Левова частка з тих 190 мільйонів доларів, які привіз як додаткову технічну допомогу Віце-президент США Джо Байден, піде на допомогу у створенні ефективних правоохоронних і антикорупційних органів. Однак, як зазначив Президент, це не лише фінансова допомога, а й насамперед довіра до України, яку ми ще маємо виправдати.
Серед досягнень на засіданні також називалося те, що завдяки технічній допомозі ООН в Україні вже реалізується проект публічного контролю за статками та витратами державних службовців — шляхом публікації їх декларацій про доходи у режимі он-лайн. Також уже відкриті реєстри майна, земельних ділянок (щоправда, бази в них неповні). Скажімо, автор цих рядків у реєстрі майна побачила, що за нею досі числиться та квартира, якої уже два роки нема у власності, натомість інші дані про наявність реального майна, у т. ч. і земельної ділянки на дачі, не внесено взагалі. Тож наскільки правдиві декларації можновладців, можна лише здогадуватися. Найближчим часом обіцяють відкрити і реєстри транспортних засобів та перевести всі державні та комунальні закупівлі у формат електронних торгів.


Водночас очевидним є те, що боротьба з корупцією не буде ефективно працювати без судової реформи, — наголосив Президент. А ухвалення запропонованих змін до Конституції щодо судової реформи, які вже схвалені Венеціанською комісією, що передбачають оновлення суддівського корпусу, запровадження жорсткого контролю за видатками кожного судді та їх відповідність доходам, скасування недоторканності суддів — це вже парафія парламентська.


Тим часом у Національному антикорупційному бюро України прозвітували, що детективи НАБУ вже внесли перші кримінальні провадження до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Вони стосуються схем розкрадання коштів державних підприємств на загальну суму близько мільярда гривень. В НАБУ також збільшили кількість вакантних посад детективів — до ста, та старших детективів — до тридцяти, яких буде відібрано під час другої хвилі конкурсу. Утім, у НАБУ наголосили: внесення відомостей до ЄРДР не є обвинувальним вироком. Вину кожної особи має бути доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Буква закону

 

Відповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу України «слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування».