Житель Здолбунова Ігор Квачун у власній оселі звичну електроенергію замінив на альтернативну. Як сам зазначає, на пропоновані заводські варіанти ставки не робив. Хотів власноруч сконструювати енергоакумулюючу модель. До цього майстра спонукав багатющий досвід роботи електромонтером на ПАТ «Волинь-цемент».

Передусім сконцентрувався на вітряній енергії. На даху свого будинку встановив вітряка, змайстрованого із уживаних деталей. Зі старих приладів облаштував систему для накопичення енергії. Однак перший млинець вдався дещо глевким: енергії виявилося набагато менше, ніж сподівався. Та на цьому ентузіазм майстра не вщух як вітер. Виникла ідея замість вітряка застосувати сонячні батареї. Кілька місяців пішло на теоретичну розробку, пошук необхідних матеріалів. І сонячна батарея виправдала себе! Спочатку в помешканні засвітилася лампочка, потім енергії накопичилося для телевізора, суцільного кімнатного освітлення, заряджання побутових приладів. Утім, однієї сонячної батареї та двох акумуляторів виявилося замало.
— Це вже не проблема, — каже Ігор Квачун. — Слід можливості акумулюючої системи зіставити з потребами. Невдовзі, сподіваюся, цілком відмовлюся від побутової електроенергії й перейду на сонячну. А це дуже велика економія.
До економії Ігор радить ставитися виважено та по-серйозному. Має у цьому деякі напрацювання і власний досвід. Так, у його помешканні встановлено світлодіодні лампи, які споживають удвічі менше енергії, аніж лампи розжарювання. Такі лампи дорого коштують, але вони довго служать та швидко окупляться.
— Заощаджую і у більш простий спосіб, — каже електрик-експериментатор. — Приміром, не варто повністю заповнювати чайник водою. На нагрівання 1,5 літра витрачається значно більше електроенергії, ніж на півлітра. Підігріли менше води, от вам і економія. Натомість збільшити тепловіддачу від батарей можна, встановивши за ними теплозахисні екрани або фольгу, які відбиватимуть тепло, і воно повертатиметься у приміщення, а не грітиме стіни. Воду можна економити, використовуючи сенсорні автоматичні насадки на кран. У момент, коли ви підносите руки до крана, він працює, коли ж забираєте — вимикається. Здається, це маленькі нюанси, проте саме вони — крапля до краплі — і дають гарний відсоток економії.

Млинів 
Рівненської області.

 

 

 

 

 

На знімках: Ігор Квачун та його саморобна енергоакумулююча система.

Фото автора.