Черговий вибух учора прогримів у Харкові. Інцидент трапився на проспекті Леніна біля однієї з будівель. За інформацією правоохоронців, пошкоджено віконне скло, ролети та пластикове перекриття. На щастя, ніхто з громадян не постраждав. Цей факт внесено до «Журналу єдиного обліку про правопорушення». Нині поліцією проводяться необхідні заходи щодо встановлення усіх обставин події.

 

Загроза терактів в країні, визнають правоохоронці, як і раніше, висока. Але переконують: ситуація у Харкові та в інших регіонах перебуває під контролем. Зокрема, в прес-службі МВС зазначають, за останній рік у країні збільшився обіг незаконної зброї. Мовляв, дуже часто бійці АТО, йдучи у відпустку, прихоплюють з собою «сувеніри з Донбасу».
У свою чергу СБУ говорить про високу загрозу терористичних атак у мирних містах країни. Зокрема, силове відомство звинувачує РФ в активізації диверсійно-розвідувальних груп. Нагадаємо, днями у столиці та інших містах співробітники СБУ затримали шістьох осіб, яких названо «членами ДРГ». Один із зловмисників чинив спротив і був убитий. Під час операції загинув також співробітник спецпідрозділу «Альфа». Правоохоронцями вилучено велику кількість гранат, саморобних вибухових пристроїв, тротилу.
Як зазначили у прес-службі СБУ, вибухівки вистачило б на кілька масштабних терактів. Нині затримані диверсанти дають свідчення. У слідства є всі підстави підозрювати їх у зв’язках з Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу Росії. «Ми бачимо активізацію терористичної діяльності на мирних територіях. За цим усім прослідковується певна трансформація у російській агресії щодо нашої держави», — сказав учора ЗМІ керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.
Такі операції правоохоронці провели також у Донецькій та Луганській областях. Зокрема, у Красногорівці російські диверсанти планували теракти під час роздачі гуманітарної допомоги. «У подальшому це повинно було використовуватися російською пропагандою. Для того щоб не допустити цього сценарію, в місто зайшли понад 600 оперативників і 60 одиниць техніки, були перекриті всі в’їзди і виїзди з міста. Операція проводилася за принципом «від дверей до дверей» — перевірялася кожна адреса. В результаті було затримано 84 особи», — зазначили в СБУ.
А поблизу населеного пункту Боровське Сєверодонецького району біля дороги, що проходить вздовж лінії розмежування, правоохоронці виявили фугас, захований під опорою лінії електромережі. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 15 (замах на злочин) та ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.
Олександр Пекний.