Слухання щодо зміни запобіжного заходу семи членам «Правого сектору», яких підозрюють у скоєнні розбійного нападу на пункт ігрових автоматів «Української національної лотереї» в Кіровограді, в апеляційному суді Кіровоградської області розпочалися 8 грудня й тривали упродовж трьох днів. Увесь цей час під стінами установи перебувало більше сотні однопартійців підозрюваних. За результатами їхніх протиправних дій відкрито ще чотири кримінальні провадження, повідомили у прес-службі управління Національної поліції в області.

 

Нагадаємо, пограбування сталося 29 листопада в центрі Кіровограда. Невідомі в масках, озброєні автоматами (як пізніше виявилося, принаймні деякі з них були муляжами) та битками, увірвалися до грального залу, де крім працівників закладу перебували відвідувачі, поклали всіх лицем на підлогу, розтрощили меблі та техніку, забрали касу та зникли на автомобілі. Все тривало не більше п’яти хвилин. Одного з відвідувачів, якого невідомий з автоматом ударив прикладом, забрала «швидка».


На засіданні обласного апеляційного суду під час розгляду зміни запобіжного заходу для сімох громадян, затриманих у рамках відповідного кримінального провадження, було оприлюднене відео резонансного пограбування — процес зафіксували камери спостереження. Там є момент, коли один із нападників, схожий на звинувачуваного Пилипа Тарана, забирає гроші з каси закладу. Попередньо він витяг звідти касира. В декому з нападників упізнано громадян, затриманих правоохоронцями за підозрою в нападі. На рукаві одного з учасників — пов’язка «Правого сектору». Представник звинувачення назвав імена нападників та констатував їхню причетність до цієї політсили.


При цьому обвинувачені заявили, що не впізнають себе на відео. Заяву про те, що члени партії гроші з каси не брали, зробив і виконувач обов’язків керівника «Правого сектору» в Кіровоградській області Євген Миценко.
Суд не задовольнив клопотання захисту про звільнення на поруки Пилипа Тарана. Він залишиться під вартою до лютого. Іншого підозрюваного, Івана Борисова, відпустили з-під варти під домашній арешт.


Командир Добровольчого українського корпусу (ДУК) «Правий сектор» Андрій Стемпицький і народний депутат Олег Петренко просили передати на поруки й підозрюваного бійця корпусу Сергія Репаленка та неповнолітню Марту Кузів. Проте суд погодився з клопотанням лише щодо останньої.


Отже, одну активістку ПС випустили на поруки, двох залишили під домашнім арештом, чотирьох триматимуть під вартою протягом 60 діб. Заарештовані оголосили суху голодовку.

Кіровоград.