Македонія почала споруджувати новий паркан з колючого дроту на кордоні з Грецією для встановлення повного контролю над хвилею біженців. «Зараз військові фахівці встановлюють огорожу біля КПП «Меджитлія», який ще вразливий», — повідомили македонські ЗМІ. Македонська влада підтвердила, що не пропускатиме на свою територію «економічних» мігрантів. Пріоритет — біженці з Іраку, Сирії і Афганістану.

 

Тим часом за кілька днів тижня спецпідрозділи Греції перемістили із села Ідомені на грецько-македонському кордоні до Афін понад 2300 біженців із Пакистану, Марокко, Бангладеш та Ірану. Для цього було виділено 45 автобусів і кілька потягів. У столиці Греції їх розмістили на Олімпійському стадіоні, що не використовується.


Як повідомили представники грецької влади журналістам, евакуація цього разу відбувалася без інцидентів. Під час операції було прибрано всі намети із залізничного полотна й повністю відновлено рух потягів міжнародною лінією. Тепер до КПП «Ідомені» греки пропускатимуть тільки біженців із країн, де тривають бойові дії.


Решта мігрантів зможуть в Афінах подати документи на надання притулку в Греції. Але уряд планує якнайшвидше повернути їх на батьківщину. Так, Греція вже репатріювала до Пакистану 50 осіб, але в Ісламабаді прийняли лише 20 з них.


Тепер біженці йдуть на хитрість — вони знищують видані їм у перших грецьких пунктах реєстрації тимчасові документи, де вказано їхню національність, і намагаються видавати себе за біженців із гарячих точок. З новими посвідченнями особи вони сподіваються проникнути до Македонії, а потім і до країн Центральної Європи. Цей номер, може, спочатку й пройде, але рано чи пізно грецька й македонська влада навчиться розрізняти тих, хто біжить від війни, від тих, хто шукає кращого життя на Заході.