Під гаслом «Майбутнє з роботами» в столиці Японії завершилася Міжнародна виставка роботів ІREX-2015. Експозицію було розгорнуто в одному з найбільших виставкових комплексів японської столиці — Bіg Sіght. Свої розробки представили 303 компанії з різних країн світу. Це вшестеро більше компаній і вчетверо більше виставкових стендів та павільйонів, ніж на минулій виставці два роки тому.

 

Експозицію була поділено на дві великі зони. В одній представлено промислових роботів: від величезних машин до найдрібніших апаратів. Тут також демонстрували прикладні системи, механізми для сервісу, медичного догляду й реабілітації, високотехнологічні проекти для розв’язання глобальних і побутових проблем людства.


А в другій зоні — господарювали «приватні» помічники людини, які й виглядом своїм нагадують «гомо сапієнс». Персональні роботи, роботи для спілкування, роботи, які прибирають, готують їжу, навчають, охороняють тощо.


На «полях» виставки відбувалися семінари й форуми.


Тим часом японський Дослідницький інститут «Номура», у розробках якого взяли участь також науковці Оксфордського університету, повідомив, що вже через 10—20 років механізми зі штучним інтелектом зможуть замінити людей щонайменше в третині професій. Роботи стануть продавцями в супермаркетах, водіями таксі, охоронцями, прибиральниками, працівниками готелів. Експерти «Номура» визначили, що через два десятиріччя роботи виконуватимуть 235 робіт із 601, що їх відібрали для дослідження.

Сьогодні ці функції виконує майже половина трудового населення країни.


Найбільші шанси «зберегтися» для людей мають професії у сферах, де необхідне активне спілкування. Люди, а не роботи краще навчатимуть дітей, лікуватимуть, навіть робитимуть зачіски. Важко буде посперечатися роботам із людьми і в таких творчих професіях, як кінорежисер, музикант, журналіст, актор.


Для Японії, чиє населення активно «старіє», ці дослідження можуть мати прикладне значення і є вкрай важливими.

Токіо.