Люди похилого віку потребують підтримки. Рада ветеранів і благодійний фонд «Ветеран преси» при Київській організації Національної спілки журналістів України покликані виконувати доброчинну місію. Під опікою ради й фонду — понад тисяча літніх людей. Особливу увагу приділено хворим.

Для спілкування в головному офісі НСЖУ виділено окрему кімнату. В просторому залі засідань відзначаються головні державні свята. Кожного кварталу збираються ювіляри — ті, хто відзначає круглу від 65 років дату народження.

Організовувати такі заходи непросто і, хоч-не-хоч, затратно. Як розв’язують цю проблему? Завдяки доброчинним пожертвам. Так, уже третій рік надходить допомога від Київського благодійного фонду «Food Bank». Голова правління — Володимир Іванов. За його словами, це неприбуткова суспільно корисна непідприємницька організація, незалежна від політики. Основною статутною метою діяльності є накопичення продовольчих ресурсів для їх подальшого постачання благодійним та громадським чи іншим непідприємницьким організаціям, закладам для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, установам соціального обслуговування, реабілітаційним установам для дітей-інвалідів та інвалідів, закладам охорони здоров’я, іншим відповідним закладам та установам для безплатного розподілу серед громадян, які потребують соціального захисту.

Ресурси «Food Bank» формуються з харчових продуктів за безплатної передачі їх виробниками-постачальниками, а також збираються під час публічних заходів з фізичних осіб. Перший «Food Bank» створено у 1967 році у Фініксі (США) Джоном Ван Хенгелем. Сьогодні в Америці діє майже 380 продовольчих банків. Досвід США перейняла Європа: у багатьох державах з 1984-го виникли структури на кшталт американських. Нині вони представлені в 21 європейській країні. Європейська федерація налічує 240 «Food Bank».


Київський міський благодійний фонд «Food Bank» пройшов державну реєстрацію в Україні 2011 року. З жовтня 2013-го він є офіційним членом Європейської федерації.


За цей час отримано та передано через благодійні організації понад 600 тонн продуктів.


Партнерами Київського фонду є «Каргілл», «Лафардж», «Крафт Фудз», «Данон», «Ернст енд Янг», «Креді Агріколь», Звенигородський сироробний завод, «Метро» та інші. Головна проблема нині — брак складських приміщень. Якщо це залагодити, можна розширити асортимент та збільшити обсяг продовольчих товарів, призначених для тих, хто потребує соціального захисту.


Леоніна НЕКРАСОВА, член НСЖУ, ветеран.