Біля будівлі Міністерства охорони здоров’я України відбулася акція з промовистою назвою «Ми знаємо, хто винен!». Так активісти прагнули привернути увагу до проблеми вакцинації. Вони встановили дзеркало навпроти входу в міністерство (на знімку), яке, на їхню думку, показує відображення тих, хто винен у тому, що діти України дотепер не можуть отримати гарантовані державою вакцини.

На акцію прийшли також і молоді батьки, які особисто стикалися з проблемою, коли в поліклініці фізично не було вакцин, а де їх узяти — питання риторичне. «Малеча перебуває в садочках та школах, вони контактують одне з одним: розмовляють, граються, сидять за партою разом. Відповідно, захворювання можуть переноситися. Якщо не буде стопроцентної вакцинації, то така ситуація призведе до розповсюдження хвороб, а подекуди і смертей», — прокоментував ситуацію головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський.
Учасники акції намагалися налагодити діалог з Міністерством охорони здоров’я України. Вони хочуть домогтися чіткої відповіді щодо того, який стан закупівлі вакцин на сьогодні, хто їх безпосередньо поставляє в міністерство, за якими цінами (чи не завищені вони) та наскільки якісні ці вакцини.
«Вакцини закуповує держава, і всі медичні установи повинні ці вакцини мати», — твердо переконаний Віталій Черняховський. — Вакцини нині — це фактично закрита тема. Ніхто нічого не коментує, жодної реакції від міністерства немає». До слова, за даними ЮНІСЕФ, понад половину дітей в Україні не вакциновано належним чином.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.