Учора у Верховній Раді відбулося засідання 8-ї сесії Парламентської Асамблеї країн ГУАМ. Участь у ньому взяли представники парламентів Грузії, України, Азербайджану, а також делегація Балтійської Парламентської Асамблеї та представники ПАЧЕС. Делегація Молдови участі у засіданні не брала через складну ситуацію в країні. Як спостерігач був присутній Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова Руслан Болбочан.


Із вітальним словом до учасників сесії звернувся Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій. Він, зокрема, зазначив, що вже два роки триває боротьба України, яка почалася під прапором євроінтеграції. «Хотів би наголосити, що для України Угода про асоціацію з ЄС була не просто економічною угодою. Для нас це була гарантія незалежності нашої країни. Підписання цієї угоди унеможливлювало Митний союз або будь-які інші угоди з Кремлем, які повернули б нашу державу в напівколоніальний стан», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради.


«Два роки триває наша боротьба: на Майдані, на передовій та в сесійній залі. Знаю, що багато хто в європейських країнах скептично оцінює швидкість реформ, які відбуваються в Україні. Напевно, що не все відбувається так швидко, як хотілося б. Але нам довелося за цей період проводити реформи буквально в усіх сферах життя нашої держави і водночас вести бойові дії проти агресора», — додав Андрій Парубій.


Він нагадав, що фактично з перших днів ми розпочали реформування нашої армії. Крім того, за цей період ми змогли ухвалити, напевно, одне з найкращих антикорупційних законодавств, створити Антикорупційне бюро. «Нещодавно було обрано антикорупційного прокурора. Цим ми завершили певну ланку з механізму розслідування корупційних злочинів. Підготували та ухвалили в першому читанні масштабну реформу з децентралізації, яка передбачає повну зміну системи взаємовідносин між громадянином і державою, надає більше можливостей місцевим громадам для прийняття рішень», — наголосив парламентарій.


А. Парубій запевнив, що хоча не все так швидко та ефективно відбувається, як хотілося б, та Україна рухається в одному напрямі — до європейських стандартів, цінностей. «І ми сповнені рішучості йти ним і надалі», — сказав він.


У свою чергу керівник делегації Азербайджану в ПА ГУАМ Азер Керімлі висловив упевненість, що 8-ма сесія ПА ГУАМ зіграє особливу роль у зміцненні міжпарламентського співробітництва та сприятиме досягненню цілей, які стоять перед асамблеєю.


«Порядок денний асамблеї щороку набуває дедалі більшої актуальності. Це створює гарне підгрунтя для обговорення всіх нагальних питань, які безпосередньо пов’язані з викликами, що стоять перед нашим регіоном», — сказав він. У цьому контексті А. Керімлі наголосив, що порядок денний восьмої сесії має стратегічну важливість як для регіону ГУАМ, так і для всього міжнародного співтовариства. Він також додав, що нині країни—члени ГУАМ прагнуть до розширення співробітництва в торгівлі, галузях економіки, науки, транспорту, енергетики, телекомунікацій, захисту навколишнього середовища.


Водночас представник Азербайджану зауважив, що регіон ГУАМ не лише символізує реалізацію великомасштабних проектів, досягнення успіху на міжнародній арені, а й асоціюється зі збройними конфліктами, сепаратизмом та етнічними чистками. «Утворення незаконних формувань на наших територіях не лише дестабілізує політичну, економічну та соціальну ситуацію в конкретній країні чи регіоні, а й завдає удару по міжнародній безпеці загалом», — сказав він.


Відтак відновлення національної та регіональної безпеки можливе лише через досягнення територіальної цілісності, непорушності кордонів держав, що є основоположним принципом міжнародного права. У цьому контексті А. Керімлі відзначив, що Вірменія грубо порушує міжнародне право і продовжує окупацію 20 відсотків території Азербайджану, чим створює серйозну загрозу міжнародному миру та без-пеці.


З огляду на це, зауважив він, дуже важливо, щоб міжнародне співтовариство надавало ефективнішу допомогу для остаточного розв’язання збройних конфліктів у просторі ГУАМ. «Це, безумовно, призведе до досягнення миру та стабільності в нашому регіоні», — зазначив він.


Голова постійної делегації парламенту Грузії Зураб Абашидзе назвав роботу в ПА ГУАМ надзвичайно важливою за нинішніх умов. Він нагадав, що цього року було встановлено тісне співробітництво з Балтійською Парламентською Асамблеєю. «Нині ми зібралися в Києві. Це засідання Гідності», — наголосив він.


Своєю чергою Яніс Вучанс, віце-президент Балтійської ПА, зауважив, що наші країни мають великий досвід співпраці. «Ми готові допомагати у процесах демократизації, зміцнення міжпарламентської співпраці на основі нашого досвіду. З моменту своєї організації Балтійська Парламентська Асамблея багато уваги приділяла процесам демократизації в Європі, безпеки та щирих відносин між державами. Останніми роками ми намагалися стати містком між парламентаріями ГУАМ та парламентами західних і скандинавських країн. Допомагали зміцнювати їм взаєморозуміння, особливо стосовно процесів, що відбуваються у країнах ГУАМ. Ми й надалі сприятимемо цьому», — запевнив Я. Вучанс.


Генеральний секретар ПА ГУАМ Валерій Чечелашвілі зазначив, що ми живемо у важкі часи. «Усі це розуміють. Упевнений: наступний рік не буде легший. Мало того, події в Сирії ускладнюють ситуацію. Наші партнери зауважують, що ситуація змінюється й на Далекому Сході. Можливо, часто вони залишаються поза нашою увагою, але це загрозливі знаки. У цій ситуації важливо виробити нашу спільну точку зору на ситуацію, зміцнити солідарність та посилити нашу позицію. Що ми й робимо», — сказав він.


Водночас В. Чечелашвілі висловив упевненість, що ухвалені під час сесії документи допоможуть нашій спільній боротьбі з тероризмом в усіх його проявах та наголосив: «Переконаний, що шляхом боротьби з тероризмом ми повинні впливати і на джерела цього тероризму, тих хто генерує ці джерела. Думаю, що ми виробимо загальне поняття того, що відбувається».


На тому, що ситуація в світі вимагає не лише політичного співробітництва, а й співпраці у сфері безпеки, під час виступу наголосила й заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль. «Фактично всі ці питання присутні в регіоні ГУАМ та на Близькому Сході. Усі ми практично відчуваємо агресію. Зокрема, Україна відчуває її на сході.

Нині існує загроза повномасштабної атаки з боку Росії. Тому для України міжнародна підтримка залишається дуже важливою, особливо з боку країн—членів ГУАМ. Ми прагнемо укріпити співпрацю в усьому регіоні — від Балтики до країн ГУАМ. Оскільки Росія може становити загрозу всій Європі, і це потребує погодженого стратегічного підходу всіх сусідніх країн. Ми вважаємо, що парламентські асамблеї можуть бути дуже продуктивними у цьому сенсі та закріпити зв’язки наших країн», — сказала вона.


Власне, під час восьмої сесії було обговорено три блоки питань: безпека в регіоні: політико-правові аспекти взаємодії держав—членів ГУАМ; енергетичний міст Кавказ—Східна Європа: виклики та очікування; досвід та перспективи залучення іноземних інвестицій в економіку держав—членів ГУАМ: туризм, як інструмент залучення інвестицій.


Напередодні сесії відбулося засідання трьох комітетів: торговельно-економічного (розглядалося питання вільної економічної зони та досвід залучення іноземних інвестицій); регіональної безпеки (обговорювали виклики та загрози й посилення національних правоохоронних органів); з питань культури, науки та екології (розглядали питання вдосконалення освіти, громадянського суспільства, зв’язки громадських організацій).

 

ДОСЛІВНО

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:


«Ми дуже тверді у своїх намірах. Ми не дамо дестабілізувати ситуацію в державі, не дамо пройти ніяким кремлівським сценаріям. Ми твердо налаштовані на те, щоб будувати велику співдружність, ставати членами ЄС, а в майбутньому — членами НАТО. Ми й надалі розраховуємо на підтримку членів ГУАМ та Балтійського союзу. Ви теж маєте знати, що Україна є надійним та відповідальним союзником».

 

ДОВІДКОВО

 

Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ — регіональне об’єднання чотирьох держав: Грузії, України, Азербайджану та Молдови. В основі утворення цієї форми співробітництва лежить єдність позицій країн із схожими політичними та економічними зовнішніми орієнтаціями. Організація була створена 1997 року для протистояння впливу Росії в регіоні. Штаб-квартира розташована в Києві. Наступного року головування в ПА ГУАМ перейде до Азербайджану.

 

Генеральний секретар ГУАМ Валерій Чечелашвілі, керівник постійної делегації Верховної Ради у ПА ГУАМ Анатолій Матвієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.