День прав людини у Тернополі відзначили відкриттям тематичної філателістичної виставки. У відділенні зв’язку №1 зібралися філателісти, поштовики, громадські активісти, волонтери. Захід відбувся в рамках   12-го мандрівного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA». 

 

Три стенди власної колекції марок, поштових листівок представив заступник голови обласної організації Національної спілки філателістів Юрій Ковальков. Вони відображають боротьбу людства за свої права. Тут і історія в марках Конституції Пилипа Орлика, який першим у світі розділив владу на три гілки. Наступними були конституції Франції, Польщі, США... У Радянському Союзі загальну декларацію прав людини вперше було оприлюднено лише в 1989 році на сторінках «Літературної газети». У колекції марки, присвячені борцям за права людини: генералу Петру Григоренку, В’ячеславу Чорноволу, Василю Симоненку, Аллі Горській, Андрію Сахарову... Є аркуш, який містить основні статті Конституції України, експонати виставки 1993 року, яка присвячувалась темі прав людини та багато інших цікавих матеріалів.


На жаль, нині тему прав людини заговорюють, вважає голова обласного осередку Товариства імені Тараса Шевченка, академік, професор Тернопільського медичного університету імені Івана Горбачевського Михайло Андрейчин. Права, закріплені у Конституції України, не виконуються. Його, як медика, особливо хвилює стаття про право на безплатну медицину, яка нині відверто ігнорується.


З ініціативи Тернопільської дирекції «Укрпошти», місцевого осередку філателістів, громадської організації «Чоловічий адаптаційний центр» випущено тематичний конверт «День прав людини» і марки із зображенням сучасних борців за права: дипломата Юрія Сергеєва, льотчиці Надії Савченко, режисера Олега Сенцова і тернопільської волонтерки Лілії Мусіхіної. Саме їй доручили погасити конверти. Погашення було символічним: в обіг конверти й марки не підуть. Ціну за них також не встановлювали. У волонтерську скриньку кидали, хто скільки міг. Усі зібрані кошти підуть на потреби воїнів АТО.

Тернопільська область.

 

Учасники акції: Володимир Ханас, голова ГО «Чоловічий адаптаційний центр», Лілія Мусіхіна, волонтер, Валентина Удич, заступник директора Тернопільської дирекції «Укрпошти», Юрій Ковальков, філателіст (зліва направо).