Анексія Росією Криму та фактична окупація Донбасу, їх наслідки та ймовірні сценарії подальшого розвитку одразу і надовго привернули увагу вітчизняного та зарубіжного науково-експертного середовища. Водночас уже наявним здобуткам в осмисленні проблеми російської агресії щодо України бракувало цілісності — комплексного, фундаментального підходу, який під силу лише науковому колективу, що спеціалізується на проблемах національної безпеки України та нагромадив відповідний досвід, потенціал і конкретні результати досліджень у цій галузі.


Згаданим критеріям повною мірою відповідає нещодавно презентована в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» на прес-конференції Національного інституту стратегічних досліджень монографія «Донбас і Крим: ціна повернення» *.


Колективу авторів під керівництвом директора інституту, академіка НАН України, д. т. н., проф. Володимира Горбуліна вдалося у стислі терміни поєднати фундаментальність та комплексність із конкретикою і професіоналізмом у гостро актуальній спробі формування «погляду з Києва» на те, що відбулося, відбувається та може статися з територіями України, які опинилися під контролем Росії, а також із державою Україна.


Монографія поза сумнівом являє собою перше системне та детальне представлення подій навколо Донбасу та Криму, значення якого полягає не лише в тому, що предмет дослідження виходить далеко за межі України, а й за своєю сутністю — засвідчує реальність інтегрального підходу до вивчення складних процесів формування української політичної нації, держави та її кордонів.


Композиція книжки і зміст окремих розділів свідчать про вдале поєднання наукової глибини з конкретною спрямованістю та прагматизмом.


Слід окремо відзначити, що в монографії враховано актуальні проблеми, пов’язані з виконанням Україною Угоди про асоціацію та поглиблену зону вільної торгівлі з ЄС. Водночас уявляється за доцільне запропонувати під час розробки концепції відновлення контрольованих Україною територій Донбасу орієнтуватися на опрацювання своєрідної моделі «європейської вітрини» на сході України, передбачаючи згадане відновлення в поєднанні з модернізацією економічного та соціального потенціалу регіону і країни загалом.


Потрібно віддати належне оригінальності задуму авторів щодо назви монографії, коли конкретне наповнення терміну «повернення» фактично розкривається в післямові — по суті, ключовою фразою «йдеться не про механічне повернення втрачених земель та відновлення контролю над кордоном...» і далі — «йдеться про повернення України до свого історичного майбутнього». Вбачаючи це майбутнє в нерозривному поєднанні європейської та євроатлантичної ідентичності, вважали б за доцільне конкретизувати його в контексті реалізації цивілізаційного вибору України — шляхом членства як у Євросоюзі, так і в НАТО.


Та обставина, що президент РФ В. Путін у нещодавньому зверненні до Федеральних зборів попередив росіян, що зовнішні обмеження для їхньої країни, а інакше кажучи — санкції, можуть затягнутися надовго, свідчить, що Москва не збирається ані повертати Україні Крим, ані дотримуватися Мінських домовленостей.


У цих умовах на особливу увагу заслуговує належна оцінка виключної ролі США в підтримці України, в тому числі з урахуванням їхнього впливу на обох своїх союзників, які беруть участь у «нормандському форматі», а також безпосередньо на РФ.


Аналізу історії, нинішнього стану та перспектив україно-російського протистояння, на наш погляд, посприяло б усвідомлення, особливо очевидне після виступу Віце-президента США Д. Байдена у Верховній Раді України, безпрецедентної для історії України наявності фактично союзної з нею глобальної наддержави, бюджет якої на 2016 рік уперше за час існування двосторонніх відносин включає сотні мільйонів доларів на військову допомогу Україні. У цьому контексті варто нагадати і про опрацювання стратегічно важливого, але останнім часом призабутого формату MNNP — особливого партнерства США з країнами поза НАТО.


Саме на цій основі з’являється можливість відмовитися від песимізму щодо «неможливості врегулювання україно-російської кризи за допомогою міжнародного механізму безпеки». Приклад країн, свого часу керованих із Санкт-Петербурга та Москви, а тепер членів НАТО і ЄС, свідчить, що діючий механізм безпеки виявляє щодо них належний рівень ефективності та надійності.


Безумовно, йдеться про польський, а не фінський варіант перспективної моделі україно-російських відносин. Належної оцінки заслуговує беззаперечний внесок у підтримку України з боку Європейського Союзу, який послідовно та наполегливо виступає на боці нашої країни. До того ж Брюссель робить це не лише на політичному рівні, піддаючи свою спільну зовнішню політику і політику безпеки чи не найбільшому за відносно нетривалий час її існування «випробуванню Росією».


У монографії всебічно та детально розглядаються втрати від анексії та окупації українських територій. Проте, на нашу думку, недостатньо уваги приділено таким наслідкам дій сусідньої держави, як політична консолідація українського суспільства, відмова Києва від невизначеності зовнішньополітичних орієнтирів, створення боєздатних Збройних Сил та реанімація ВПК, концентрація уваги на прискоренні демократичних та ринкових перетворень, зокрема, на базі виконання зобов’язань, які випливають з Угоди про асоціацію з Євросоюзом, та інше.


Поряд із завершенням формування політичної української нації, яке, вважаємо, виступає необхідною передумовою цивілізованої державності, фактичне надбання Україною значно сильніших за Росію та здатних діяти швидко, потужно і цілеспрямовано союзників  стало стратегічно важливою та безпрецедентною реалією української історії.


Насамкінець слід висловити сподівання, що публікація підготовленої в Національному інституті стратегічних досліджень монографії «Донбас і Крим: ціна повернення» супроводжуватиметься випуском дайджесту англійською та російською мовами, а також відповідними презентаціями не лише в Україні, а й за її межами.

 

Євген БЕРШЕДА, заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України, Надзвичайний і Повноважний Посол України.

 

* Донбас і Крим: ціна повернення: монографія / за заг. ред. В. П. Горбуліна, О. С. Власюка, Е. М. Лібанової, О. М. Ляшенко. — К. : НІСД, 2015, — 474 с.

 

Фото надано автором.