День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Учора Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, народні депутати, представники уряду, адміністрації глави держави, духовенства та громадськості вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів аварії на Чорнобильський АЕС. Учасники церемонії поклали квіти до пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» і меморіального кургану «Героям Чорнобиля» та вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання (на знімку).

«Сьогодні ми складаємо шану мужнім людям, які у трагічний час Чорнобильської катастрофи приборкували ядерну стихію, захищаючи українську землю та весь світ від смертельної небезпеки», — сказав Президент, звертаючись до співвітчизників.

Глава держави наголосив, що аварія на Чорнобильській атомній електростанції спричинила національну трагедію, наслідки якої ми відчуваємо й досі. «Вона опалила долі мільйонів наших громадян, породила велику кількість проблем, що з плином часу змінюються, трансформуються, але не зникають», — зазначив він.

Для розв’язання проблем із безпечного утримання виведених з експлуатації потужностей Україні доводиться постійно залучати значні матеріальні, фінансові, інтелектуальні й людські ресурси на проведення комплексу робіт із монтажу нового укриття, вжиття заходів із дезактивації, відродження та розвитку забруднених територій.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.