Упродовж тижня працівники міліції, які не пройшли тести до лав нової поліції, пікетуватимуть будівлю МВС. На першу акцію протесту, яка відбулася днями в столиці, вийшло понад тисяча вартових порядку. Вони заявили, що їх переатестації цілеспрямовано заважають, а атестаційні комісії створені з порушенням закону. Натомість у силовому відомстві сказали, що діятимуть ще рішучіше.


«Мені сумно, тому що за 10 років служби на мене не було нарікань. Відбір до поліції не пройшов. Комісія вирішила, що мене треба звільнити, нібито через те, що я служив «злочинній владі», — зазначив один із організаторів акції, співробітник одного із управлінь міліції м. Києва Олександр.


В атестаційній комісії працюють не зовсім компетентні люди, зокрема, радикальне крило автомайдану, яке закликало до розправ над правоохоронними органами, стверджує глава Київської міської організації профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ Петро Васюк. За його словами, нині уже звільнено 80% відсотків працівників МВС. А деяких людей взагалі не допущено до участі в переатестації. «Довгоочікувана реформа МВС фактично перетворилася на розправу і знищення правоохоронної структури», — наголосив він.


Міліціонери попереджають, що акції протесту перекинуться і на інші міста країни, поки в атестаційні комісії не запросять людей, що користуються авторитетом в органах правопорядку. У разі невиконання цих вимог, вони обіцяють звернутися по захист своїх прав до Європейського суду з прав людини.


Із мітингувальниками поспілкувався радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Зокрема, він заявив, що переатестація в ОВС відбувається законно. «Всі рядові співробітники міліції, які не займалися корупцією, які ловлять злочинців, працюватимуть. Хто не працюватиме: той, хто організовував схеми і хоче їх організовувати з вимагання грошей, незаконного відкриття та закриття кримінальних справ», — зазначив він учасникам акції.


Сам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відреагував на протест досить критично. «Жоден мітинг міліціонерів, які не пройшли тести та атестацію, не змінить моєї рішучості: у новій поліції не буде «некомпетентних і брудних «мєнтів». Будуть лише «копи», які користуються довірою людей. Це принципово. По-іншому не буде! Мітинг «протесту» проти реформи міліції організували ті, чиї брудні схеми ми руйнуємо реформою та кадровими змінами. Я навіть радий, що це сталося — нарив розкрився — діятимемо ще швидше і рішучіше», — повідомив він на своїй сторінці у Фейсбуці.


Своєю чергою, глава Національної поліції України Хатія Деканоідзе повідомила ЗМІ, що вона не хоче, аби до лав нової поліції потрапили люди, які брали участь у «схемах» особистого збагачення. За її словами, процес невдоволення був очікуваний від її початку, адже жодна реформа поліції не обходилася без спротиву системи. «Ми пишаємося тим, що ці люди вийшли на вулицю. Це значить, що ми все робимо правильно», — зазначила вона.