Це має стати головним завданням для депутатів рад усіх рівнів, зазначали під час форуму депутатів місцевих рад, обраних від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», який минулими вихідними відбувся в Києві. Участь у зібранні взяли Президент Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, народні депутати України, обрані до парламенту від «Солідарності», зокрема голова фракції Юрій Луценко, та понад 3,5 тисячі представників місцевих органів влади з усієї України.

У своєму виступі Президент зауважив, що Угода про асоціацію з ЄС є стратегічним документом для реформування країни та наголосив на важливості затвердження Верховною Радою змін до Конституції щодо судової реформи та децентралізації.
Запорукою успіху реформ П. Порошенко назвав єдність коаліції: «Солідарність», «Народний фронт», «Самопоміч», «Батьківщина» — це і є сьогоднішня влада. І ми несемо спільну відповідальність за долю країни». З огляду на це, учасники форуму дали наказ парламентській фракції «Солідарності» зосередитися на прискоренні реформ. А найближчими тижнями — на ухваленні податкових змін, бюджету, забезпеченні критично важливої співпраці з Міжнародним валютним фондом, ухваленні змін до Конституції в частині децентралізації та початку конституційного процесу в частині судової реформи.

Ніяких парасольок над корупціонерами не буде

Забезпечення результативної боротьби з корупцією та досягнення стійкого миру на Донбасі — ці завдання також серед найважливіших на наступний рік. Президент нагадав, що майже завершено процес створення незалежних органів для боротьби із корупцією — Національного антикорупційного бюро та Спеціальної антикорупційної прокуратури. Він побажав усім присутнім — депутатам місцевих рад від БПП — не стати клієнтами 
НАБУ. «Ніхто не захистить, ніяких парасольок над корупціонерами ми не дозволимо», — наголосив він.
Водночас, за словами П. Порошенка, процес створення сучасної інфраструктури для боротьби з корупцією не матиме завершений вигляд, а сама система не буде ефективна, поки не буде проведено радикальну судову реформу, яка полягає в повному очищенні та оновленні суддівського корпусу, забезпеченні його незалежності від політичних впливів, скасуванні суддівської недоторканності. Це потребує конституційних змін.

«Наш ІQ має перевищити 300»

«Так, ми довго запрягали, але тепер ми маємо швидко їхати. Наступного року кожен українець, і ви маєте в цьому переконатися, повинен відчути, що інфраструктура, яку ми так дбайливо створювали в 2015 році, ефективна і почала нарешті приносити результат, і цей час був витрачений недаремно», — заявив Петро Порошенко.
Президент додав також, що питання миру нині дуже пов’язане з питаннями децентралізації. «Момент остаточного голосування за проект змін до Конституції поступово наближається. Отримати це рішення буде дуже не-
просто, бо в силу об’єктивних і часто непереборних обставин воно тісно пов’язане з дипломатичною боротьбою повернення під суверенітет України тимчасово окупованих районів Донбасу, українського Донбасу. Я розраховую на мудрість та розум законодавчого органу України. Наш ІQ має перевищити 300, бо тільки надзвичайно високий інтелект разом із потужністю наших Збройних Сил дасть змогу нам перемогти такого сильного ворога, як Росія», — наголосив він.

Безвізовий режим

Крім того, П. Порошенко зазначив, що найближчими днями очікує позитивного рішення Європейської комісії щодо запровадження безвізового режиму для громадян України. «Це стало можливим завдяки надзвичайно позитивній оцінці тих реформ, які ми з вами проводимо», — сказав він. Глава держави нагадав, що підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС було однією з головних вимог Революції Гідності.
«Ми не просто маємо йти в Європу, ми маємо побудувати Європу тут, всередині України. Упевнений, що нам це вдасться», — зазначив Президент.
За його словами, не-зважаючи на шалений тиск та протидію Кремля, Угода про зону вільної торгівлі з ЄС запрацює з 1 січня 2016 року. Він висловив впевненість у тому, що за кілька років ця угода компенсує всі ті втрати, яких країна та гаманець кожного українця зазнали від агресивного закриття Росією свого ринку для українських товарів. «Ми це здолаємо. Перебудуємо свою промисловість, підвищимо її якість і будемо присутні на європейських ринках. Так, як це зробили Балтійські країни», — сказав Петро Порошенко та додав, що «ми не станемо проситися назад на базар, де панують економічна агресія, політичний шантаж та імперські комплекси».

Іншої коаліції не існує

Революція ще не закінчена. Сьогодні вона набуває нового змісту. Сьогоднішня революція — це людина, яка бере на себе відповідальність і змінює правила життя в своїй країні на європейські. На цьому під час свого виступу наголосив голова парламентської фракції Юрій Луценко.
«Звісно, зроблено не так багато, як хотілося б. Але скаржитися — це остання справа. Треба не скаржитися, а діяти, діяти і діяти. Не жалійтеся на брак повноважень — дійте, будьте оптимістами, беріть на себе найбільшу відповідальність», — закликав парламентарій колег.
Від імені парламентської фракції він зауважив, що депутати мають виступати однією командою. Команда — це не тільки спільні діє до виборів. «Ця аудиторія має співпрацювати від найнижчої ланки — села — до столиці для того, щоб запропоновані Президентом зміни відбулися для кожного українця», — сказав він.
Водночас голова фракції назвав командність надзвичайно важливою і для обраної народом Верховної Ради. «Хочу ще раз запевнити, що «Блок Петра Порошенка» був і залишається партнером «Народного фронту», «Самопомочі» і «Батьківщини» як складових парламентської коаліції «За європейську Україну». Жодних інших форматів для побудови європейської України не існує, сказав він. Ю. Луценко наголосив також, що коаліція існує для того, щоб працювати на користь українського народу: «Саме тому наша позиція полягає в тому, що наприкінці цього політичного року маємо відкинути політичні маневри, хитрощі, комбінації і сказати прямо: спочатку народні депутати коаліції мають сформувати завдання, політику уряду на наступний рік через новий Податковий кодекс, новий бюджет, що захистить і малого підприємця, і аграрія, і місцеве самоврядування. І лише після цього ми можемо почати говорити про перестановки в уряді».
Народний депутат зауважив, що допускає зміну неефективних міністрів в уряді. Водночас не йдеться про голосування за відставку прем’єра. «Сьогоднішня арифметика в парламенті однозначна — іншої коаліції не існує. Найгіршим варіантом для всієї держави був би варіант, який пропонують безвідповідальні політики в інтересах олігархів: зняти прем’єра і не обрати нового. Він означає, що уряд залишиться без керівника, що в парламенті не буде коаліції, а країна — без бюджету і наступного траншу допомоги. Ми не дамо кинути країну в хаос. Блок Петра Порошенка був і залишається відповідальною політичною силою. Тому й виступає за творення, а не за руйнування», — констатував Ю. Луценко.

ДОСЛІВНО

Президент Петро ПОРОШЕНКО:
«Від усякого, кому дано багато, багато й вимагається. З того, кому багато довірено, багато й спитають. Я б дуже хотів, щоб ви пам’ятали ці мудрі слова протягом кожного дня того скликання, на яке вас обрав український народ. Щоб кожен із вас усвідомлював: висока довіра, яку виявили та продемонстрували виборці до нашої партії, і та лідерська позиція, до якої вони кожного з вас піднесли, то насправді не нагорода. З точністю до навпаки — це посилена відповідальність за долю людей, за добробут громад, за перспективу країни».

 

 

 

Народний депутат від БПП «Солідарність» Ольга Червакова під час з’їзду.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.