У Кременчуці на Полтавщині з’явилося перше об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, що модернізувало опалення за державною програмою «теплих кредитів». Це ОСББ на вулиці 50-річчя СРСР, 57.

Загальна вартість вдосконалення тепломережі будинку сягла 314 тисяч гривень. З міського бюджету виділили 170 тисяч. Задля того, щоб установити у підвалі індивідуальний теплопункт із двоконтурним лічильником (на знімку), мешканці наважилися взяти в Ощадбанку кредит на понад 220 тисяч гривень. При цьому 40 відсотків вартості згаданого обладнання компенсувала держава. Тож сума кредиту зменшилася до 113 тисяч. Витрати на модернізацію зумовили збільшення оплати за утримання житла на 53 копійки за квадратний метр.
За розрахунками фахівців, згаданий теплопункт для власників квартир щомісяця економитиме на опаленні кожного квадратного метра по три гривні. А невеликий «доважок» в одній платіжці сторицею окупиться за рахунок істотного «мінуса» в іншій. За допомогою нового обладнання мешканці будинку самі визначатимуть, коли вмикати і вимикати опалення, задаватимуть температурний режим у квартирах і відстежуватимуть його за спеціальними датчиками.

Полтавська область.

Фото з сайту Кременчуцької міської ради.