195 країн-учасниць Всесвітньої конференції ООН з питань клімату в ніч на суботу 12 грудня ухвалили рішення, яке вже назвали історичним. Вони домовилися знизити викиди парникових газів і в такий спосіб сприяти стримуванню глобального потепління на 1,5—2 градуси за Цельсієм «відносно середньої температури доіндустріальної епохи».

Розвинуті країн підтвердили свої зобов’язання внести на розвиток низьковуглеводневих джерел енергії 100 млрд. доларів. Документ буде відкрито для підписання з наступної весни. Для цього в штаб-квартирі ООН проведуть спеціальне засідання. Угоду щодо стримування негативних процесів у сфері клімату повинні ратифікувати в 55 країнах світу, на які припадає нині 55% від загального обсягу викидів. 2020 року вона має замінити Кіотський протокол. Також учасники конференції домовилися переглядати досягнутий прогрес у виконанні угоди щоп’ять років.
Можливо, угода й не ідеальна, але вона — найкращий шанс врятувати планету. Так відгукнувся президент США Барак Обама на подію. «Сьогодні ми показали, чого можна досягти, коли світ діє як єдине ціле», — цитує президента ВВС. Єврокомісар з питань кліматичних змін Міґел Каньєте також упевнений, що ухвалена «угода відповідає меті» і що це «дуже великий крок після Кіото».
Україна, як і решта країн, підтримала нову стратегію, повідомила глава нашої офіційної делегації заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць. Проте Україна входить до списку тих країн, в яких положення рамкової конвенції про зміну клімату має ратифікувати парламент.
Прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе, коментуючи рішення Всесвітньої конференції ООН з питань клімату, висловив переконання, що скорочення викидів парникового газу стане одним з пріоритетних завдань для японського уряду. «Японія, як і раніше, відіграватиме у світовому співтоваристві важливу роль щодо цієї проблеми і виконає свої зобов’язання без втрат для економічного зростання країни», — пообіцяв Абе. Він нагадав, що кабінет міністрів Японії ще в липні нинішнього року ухвалив рішення стосовно скорочення на 26% викидів парникового газу.
Однак зробити це буде непросто. Адже після руйнівних 
землетрусу та цунамі 2011 року в Країні вранішнього сонця практично вмерла атомна енергетика. Один за одним було зупинено всі 54 реактори. І вже через рік рівень викидів вуглекислого газу зріс до 1,41 млрд. тонн, що на 10,8% більше, ніж чверть століття тому. Тому уряд вважав своїм обов’язком повернутися до використання атомної енергії, хоч ці наміри викликали в суспільстві значний спротив. У проекті розвитку національної енергетики, ухваленому влітку, передбачено, що до 2030 року частка атомної енергії в загальному балансі країни зросте до 20—22%.

Токіо.

 

 

Виконавчий секретар Організації Об’єднаних Націй з питань кліматичної конференції Крістіна Фігерас, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, президент Франції Франсуа Олланд.

Фото прес-служби ООН.