У двох містах Донеччини — в Артемівську, а потім у Краматорську — 9 і 10 грудня проходив XІ Міжнародний економічний форум «Відкритий Донбас». Він зібрав представників підприємств, бізнес-асоціацій, громадських організацій і вчених-економістів. У заході взяли участь Координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер, глава Представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Сулев Канніке, Генеральний консул Німеччини в Донецькій області Вольфганг Мессінгер, Почесний консул України в Італії Марко Тозон, багато делегатів міжнародних і громадських організацій.
Організаторами форуму стали Донецька обласна військово-цивільна адміністрація, Донецька торгово-промислова палата, низка інших авторитетних структур.

Область європейської перспективи

Голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Жебрівський, відкриваючи форум, зазначив: «Донбас разом з усією Україною тримає європейський курс і як промисловий регіон претендує на не останню роль у цьому загальнонаціональному процесі. Ми всі переходимо на новий етап і дотримуємося європейських стандартів, тому взятий державою економічний курс тільки сприятиме стратегічним планам нашого регіону. Інвестиційний захід такого рівня — це чудовий шанс знайти надійних і серйозних партнерів у Європі й світі». Він висловив упевненість, що XІ Міжнародний економічний форум «Відкритий Донбас» відкриє дорогу для малого й середнього бізнесу, чого неможливо домогтися без початку демонополізації всієї економіки Донецької області.
Однією із ключових подій форуму «Відкритий Донбас» стала презентація Дорожньої карти відновлення інфраструктури Донбасу. Перший заступник голови Донецької обладміністрації Євген Вілінський, який представив її присутнім, сказав: «Сьогодні в нас є унікальний шанс побудувати тут, на Донбасі, європейську Україну. Фактично я можу назвати нашу область так — це великий шанс. Цей шанс включає будівництво й нової інфраструктури, і нових суспільних відносин, і розвиток самоврядування».
Пріоритетними напрямами розвитку на форумі були названі економічне зростання, соціальні послуги для внутрішньо переміщених осіб, підвищення ступеня впливу місцевого самоврядування й об’єднання територіальних громад.
Основна увага в громадах, згідно зі спільною думкою учасників зустрічей в Артемівську й Краматорську, має приділятися малому й середньому бізнесу. Саме в цьому питанні Донеччина розраховує сьогодні на допомогу міжнародного співтовариства.
«Ми робимо ставку не на монополії, а на малий і середній бізнес, — сказав Євген Вілінський. — І для нас дуже важливо, що з нового року ми починаємо програму, яка стимулюватиме розвиток малого й середнього бізнесу. 100 мільйонів гривень із обласного бюджету планується виділити для того, щоб компенсувати відсотки по банківських кредитах. Ми закликаємо всіх підприємців, причому не тільки з Донецької області, приходити сюди, реєструватися — і ви одержите найсприятливіші умови», — повідомив Євген Вілінський.
Посол ЄС в Україні Ян Томбінський із трибуни форуму заявив: настав час переходити в «період будівництва, у період майбутнього», і в цьому питанні ЄС стоїть на боці України.

У зоні високих ризиків криються й великі можливості

Усього за два-три десятки кілометрів від Артемівська, де стартував форум «Відкритий Донбас», проходить лінія розмежування з тимчасово окупованими територіями й періодично ведуться бойові дії. Тим ціннішою, однак, була ділова, конструктивна й творча атмосфера, що панувала в кулуарах заходу.
Одним із практичних результатів XІ Міжнародного економічного форуму «Відкритий Донбас» стало підписання Меморандуму про співпрацю між Донецькою обласною військово-цивільною адміністрацією й Акціонерним товариством «Ощадбанк» у частині пільгового кредитування малого й середнього бізнесу.
Як зазначив голова області Павло Жебрівський, документ суттєво вплине на розвиток підприємств на Донеччині. «10% від кредитів, наданих малому й середньому бізнесу, які пройдуть абсолютно прозору процедуру, компенсуватимемо з обласного бюджету. Ми домовилися з «Ощадбанком», що відсотки кредитування будуть трохи менші, ніж на інших територіях України. Тобто якщо в середньому ставка становить 32—34%, для Донеччини це буде 22% плюс наша компенсація. Таким чином, малий і середній бізнес області може розраховувати на кредити під 12% річних», — наголосив керівник Донецької області.
Заступник голови правління АТ «Ощадбанк» Андрій Стецевич зазначив, що керівництво банку усвідомлює ризики, які є на території Донецької області. «Але водночас ми розуміємо, що ці ризики супроводжуються можливостями. Насамперед ми фінансуватимемо інвестиційні проекти, тобто ті, які мають гарну модифікацію в частині створення доданої вартості, а також малий і середній бізнес», — наголосив він.
Учасники форуму «Відкритий Донбас» окреслили нові можливості для підприємництва. З наступного року в області почнуться масштабні роботи з відбудови інфраструктури, і для цього передбачено фінансовий ресурс у п’ять мільярдів гривень. «Ми поставили перед собою завдання використовувати також горизонтальні зв’язки з ООН. Тобто щоб фінансовий ресурс заходив просто в область для зменшення бюрократичних перешкод. І, звичайно, співробітництво з агентством з відновлення Донбасу», — розповів Павло Жебрівський.

Слова «корупція» і «Донеччина» не мають асоціюватися

На форумі вкотре обговорювалася ідея створення Агентства регіонального розвитку Донбасу. Водночас учасники зустрічей в Артемівську й Краматорську визнавали: завдання відновлення Донбасу невіддільне від необхідності мінімізувати корупцію в регіоні.
«Наша мета — працювати так, щоб слова «корупція» і «Донеччина» не асоціювалися, — зазначив керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. — Нещодавно ми впровадили систему ProZorro. Вона являє собою електронні торги на так звані допорогові закупівлі товарів і послуг. Також готуємо майданчик для створення Агентства регіонального розвитку, де більшість членів спостережної ради становитимуть представники наших європейських партнерів, ПРООН і громадськості. Вони контролюватимуть використання й державних, і спонсорських коштів, виділених на відновлення інфраструктури».
Керівник області зазначив: треба позбуватися насамперед причин корупції, а не її наслідків. На думку Жебрівського, центри надання адміністративних послуг, спостережна рада й електронні послуги — це те, що на 70% знизить рівень корупції в Донецькій області.
На зустрічі висловлювалася ідея залучити до роботи Агентства регіонального розвитку Донбасу всі міжнародні агентства, які діють тут, громадські організації, Торгово-промислову палату України до розподілу коштів. Регіональна влада підтвердила навіть готовність віддати під оперування цього агентства державні проекти. Оскільки тоді буде впевненість, що гроші використовуються за призначенням відповідно до стратегії відновлення Донбасу.
Учасники форуму відзначали й те, що залучення інвестицій — це щоденна робота органів місцевого самоврядування, що створюють стратегічні проекти й програми, завдяки яким місто стає привабливим для інвесторів і комфортним для мешканців.
Нині у Донецькій області 272 громади. 38 об’єднаних громад планується створити відповідно до перспективного плану. 110 громад уже зацікавлені в тому, щоб об’єднатися. Люди хотітимуть розвивати свою територію.
Торкаючись цього питання, перший заступник керівника області Євген Вілінський визначив кілька напрямків, на яких потрібно сконцентруватися для розвитку життя в об’єднаних громадах: «По-перше, це освіта — підготовка нових чиновників, які здатні повністю оперувати громадою як сучасною адміністративною одиницею, зможуть впроваджувати сучасні методи управління. І друге — ми повинні стимулювати громадянське суспільство до контролю цих чиновників. Це спільний процес».
Представники малого й середнього бізнесу Донецької області презентували свої інвестиційні проекти, а міжнародні організації пропонували механізми їх реалізації. У програму форуму також увійшли конгресні панелі, презентації експортерів та інвестиційних проектів, а також переговори у форматі В2В.

Донецька область.

 

 

Зліва направо: Павло Жебрівський, Ян Томбінський та Андрій Стецевич.

Фото Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.