Нещодавно Національний інститут стратегічних досліджень презентував монографію «Донбас і Крим: ціна повернення». Під час представлення цієї роботи директор інституту Володимир Горбулін окреслив питання, які сьогодні визначають майбутнє України та певним чином формують порядок денний світової геополітики. Ось деякі з них.

 

— Чи можливе повернення Донбасу і Криму найближчим часом?


— Можемо стверджувально говорити про середньострокову і довгострокову перспективу. Я б порівняв повернення Донбасу зі спринтом, а Крим — із стаєрською дистанцією. Але можлива тут і ротація дистанцій. Проблема в тому, що вирішення визначених питань не залежить лише від України і тих, хто проживає на окупованих територіях. Не можна забувати, що Україна вмонтована в геопростір, втягнута у збройний конфлікт. І як би тут не було, а на національну безпеку України, глобальну безпеку і на терміни повернення Донбасу і Криму напряму впливають рішення, які ухвалюють у Кремлі.


Без сумнівів у Донбасу і Криму немає майбутнього в Росії. І сама Росія це розуміє. Рано чи пізно це зрозуміють і мешканці окупованих територій. Але доти, доки там перебувають російська окупаційна армія, спецслужби і маріонеткові режими, повернення неможливе. Лише ставши на позицію захисту національних інтересів, можна бути впевненим у необхідності повернення тимчасово втрачених територій.


— Які можливі сценарії повернення Донбасу?


— Розглядаємо три базові сценарії. Перший — «хорватський». Це жорсткий сценарій, який передбачає відсутність будь-яких компромісів з окупантами. Визволення відбувається у результаті силової операції. Серед очевидних позитивів такого варіанта — реальна військова перемога над агресором, можливість притягнення до відповідальності винних, встановлення своїх правил на визволених територіях. Серед негативів — витрати на відновлення, різке загострення відносин з Росією, можлива втрата підтримки з боку всіх союзників України.


Другий сценарій — «молдавський». Це результат компромісу із маріонетковим режимом, коли відбувається його часткова легалізація, встановлення правил співіснування і починається безкінечний процес зближення сторін у чисельних переговорних форматах.


Серед позитивів — воєнні дії справді може бути зупинено. Таке рішення буде вітатися і ЄС, і США, і РФ. І навіть можна очікувати фінансової допомоги на відновлення Донбасу. Щодо цього останнім часом є ціла низка заяв і Франції, і Німеччини. Однак у результаті конфлікт перетвориться на внутрішньо український, яким насправді він ніколи не був і не є: «ДНР» і «ЛНР» фактично буде легалізовано, а їхні методи отримають певне виправдання як успішний формат. При цьому в Україні такий сценарій може призвести до ще більшої внутрішньополітичної кризи влади. І саме до цього сценарію нас підштовхують Мінські домовленості.


Третій варіант — «німецький». Розділена країна об’єднується волею народу у результаті переосмислення причин розколу і набуття спільних цінностей, відновлення політичної і культурної єдності. Україна при цьому отримує моральну сатисфакцію, оскільки територіальна цілісність визначається об’єднувальною цінністю. Це не буде перемогою однієї зі сторін конфлікту: об’єднання можливе лише як результат ідеологічного і політичного компромісу. Шлях за цим сценарієм у Німеччині зайняв майже півстоліття, але в Україні його може бути пройдено значно швидше.


Записала Юлія КІНЗЕРСЬКА.