Від першого офіційного візиту в Україну нового Президента Польщі Анджея Дуди найбільше очікували одного — підтвердження того, що Варшава залишиться нашим вірним союзником, стратегічним партнером та адвокатом у Брюсселі. Адже влада в сусідній країні повністю змінилася. До керма там прийшла колишня опозиція — партія «Право і справедливість» (ПіС), яка не завжди стояла на позиціях україно-польської дружби, особливо в питаннях історичних конфліктів. Утім, Анджей Дуда (який теж йшов на вибори саме як висуванець ПіС, поспішив запевнити, що в складний для Києва час Варшава не підведе. Зокрема, вчора під час спільної прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком він зазначив, що Польща підтримує продовження санкцій проти Росії.

 

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).

«Першим кроком до миру в Україні є повна імплементація Мінських угод. Однак, на жаль, поки ніщо не вказує на те, що вони будуть виконані до 31 грудня. Відтак і політика санкцій ЄС щодо Росії має бути утримана. ЄС не повинен відходити від політики санкцій, доки Мінські угоди не будуть виконані», — сказав А. Дуда.

Загалом безпековий блок питань, схоже, домінував під час переговорів глав двох держав (на знімку). Зокрема, Петро Порошенко подякував за «тверду позицію, яку Польща займає в частині підтримки українського суверенітету, незалежності й територіальної цілісності». За його словами, президенти детально обговорили ситуацію на сході України та координацію кроків у питанні невизнання анексії, «незаконної окупації Криму». «Чітко треба розуміти, що українські воїни на сході України на сьогодні захищають не лише наш суверенітет і нашу незалежність. Це є захист свободи, демократії і — як уже було не раз у нашій спільній історії, триває боротьба за нашу і вашу свободу», — наголосив Порошенко. Крім того, він нагадав, що «підійшов час також започаткувати міжнародний механізм деокупації і демілітаризації Криму, недопущення перетворення всього українського півострова на російську військову базу».

Ще українська та польська сторони домовилися про поновлення Консультативного комітету президентів, що є важливим інструментом для поглиблення дво-сторонньої співпраці.

Цього ж дня з Анджеєм Дудою зустрівся і Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).