Виклики, які стоять перед однією з найважливіших реформ, — децентралізацією, можна подолати лише через публічну фахову дискусію. Форум «25 років місцевому самоврядуванню в Україні: час для децентралізації», який відбувся вчора, саме і забезпечив таку дискусію. До участі у ньому було запрошено народних депутатів, представників уряду, органів місцевого самоврядування, зокрема, об’єднаних територіальних громад, експертів. Захід організовано Реанімаційним пакетом реформ (РПР) спільно із DESPRO, UNDP та Інститутом громадянського суспільства. У рамках форуму відбулися дві тематичні панелі — «Київ не знає, як краще: виклики та рішення реформи місцевого самоврядування» та «Конституційні зміни як ключ до комплексної реформи децентралізації».
Попри те, що у 1990 році закон про місцеве самоврядування був доволі прогресивним документом, з плином часу, через зміни до нього, повноваження місцевих рад дедалі більше урізалися, а система крок за кроком ставала більш централізованою. Тому не випадково два роки тому у вжитку з’явився новий термін «децентралізація». Адже саме у ньому закладена сама суть реформи.
За цей час, як зауважила народний депутат, представник Комітету Верховної Ради з питань державної політики та місцевого самоврядування Олена Бойко, зроблено дуже багато. «Після Революції Гідності є політична воля, є розуміння, яким шляхом ми йдемо, і є пошук цих шляхів», — зауважила вона. Водночас, зауважила депутат, попри певну недовіру, нині 69% громадян підтримують питання децентралізації. А понад 70% готові підтримувати її й надалі.
«Неможливо розбудувати демократичну державу без розвитку місцевої демократії, ефективного місцевого самоврядування», — переконаний перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.
Урядовець зазначив, що будь-яка реформа — це боротьба світоглядів, чиновників. Він підкреслив, що ця боротьба триває й нині. «Не всім сподобалося те, що було зроблено. Триватиме вона й далі, як на центральному, так і на місцевому рівнях», — зауважив він.
Водночас директор Інституту громадянського суспільства, експерт РПР Анатолій Ткачук наголосив на досягненнях, зокрема, бюджетної децентралізації. Щоправда, ці досягнення, додав він, можуть бути знівельовані через ухвалення нового Податкового кодексу. І це є проблема.
«Сьогодні ми говоримо, що потрібно якомога швидше ухвалювати зміни до Конституції. Наголошують, що ці зміни дадуть хороший результат. Але 98% цього результату залежить від змісту законів, а не тексту Конституції. Але ці закони не обов’язково будуть такими, як ми говоримо. Так, в Концепції реформи місцевого самоврядування закладено розведення повноважень по рівнях адміністративно-територіального устрою у сфері охорони здоров’я та освіти за одним способом, а в проекті Бюджетного кодексу — зовсім за іншим», — зауважив експерт.
А ще учасники форуму наголошували, що попри консолідацію, яка звучить з вуст урядовців, депутатів, суспільства, ентузіазму на місцях, має місце деякий «збій» з підготовкою законопроектів та ухваленням рішень. На думку О. Бойко, у парламенті, який не є однорідною структурою, присутні деструктивні політичні сили. «У кожній фракції є люди, які розуміють тему місцевого самоврядування і важливість реформи державного управління в цілому. Але ті сили, які хочуть деконструктиву, працюють і всередині парламенту, і з ними говорити дуже важко», — зауважила вона.
На недостатню комунікацію нарікає й В. Негода. За його словами, їх відомство не подало до парламенту жодного документа, який би не обговорювався перед тим за участі експертів: «Наші законопроекти не стають несподіванкою у сесійній залі». Водночас він зауважив, що проект Податкового кодексу Мінрегіонбуд побачив уже після оприлюднення. І це є проблема. «Можливо, це брак часу. Але якби документ було обговорено заздалегідь, було би знято більшість питань», — наголосив урядовець.
Натомість А. Ткачук вбачає у тому наявність організаційної проблеми. «Україна — єдина країна, яка, проводячи таку реформу, не має єдиного центру реформ. Ми про це говоримо два роки. Ну не може кожне міністерство розробляти свою теорію децентралізації. Тому й з’являються такі проблеми», — сказав він.
Та попри всі негаразди, впевнені учасники форуму, реформа триватиме і буде завершена. Адже, як говорив Сенека, «ідучи тільки шлях подолаєш».

Цитата

Директор Інституту громадянського суспільства, експерт РПР Анатолій Ткачук:

«Коли ми говоримо про децентралізацію, то нам не потрібен процес заради процесу. Нам потрібен результат. А результатом має бути розвиток, вирівнювання спроможності умовно багатих і умовно бідних регіонів».

 

 

Олена Бойко, член Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Анатолій Ткачук, директор Інституту громадянського суспільства, експерт РПР з реформи децентралізації та місцевого самоврядування, В’ячеслав Негода, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (зліва направо).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.