Для України питання вступу до Північноатлантичного альянсу є не тільки актуальним, а й історично важливим. Про це у парламенті під час учорашнього круглого столу «НАТО: ставлення українців» заявив перший Президент України Леонід Кравчук. Участь у заході взяли народні депутати, представники НАТО, громадських організацій, експерти, науковці.


Леонід Кравчук підкреслив, що альтернативи вступу до Альянсу не існує. «Український народ, відчувши агресію, більше підготовлений до вступу в НАТО, ніж влада. Тому це питання надзвичайно важливе», — зазначив він.
Народний депутат, голова міжфракційного об’єднання «Україна в НАТО» Борис Тарасюк нагадав, що після початку військової агресії з боку Росії в Україні почався курс на відновлення членства в Альянсі. 
 

«Ще в 2013 році в парламент внесли законопроект про скасування позаблоковості. На жаль, тоді забракло політичної волі прийняти відповідне рішення. Але його ухвалили в грудні минулого року», — нагадав народний обранець та закликав долучитися до роботи над новим законом про засади внутрішньої і зовнішньої політики України.


За політичною елітою — борг, який полягає у визначенні курсу на членство в НАТО. «З моїх бесід із політиками, посадовцями Альянсу можу зробити висновок, що сьогодні НАТО не готове розглядати питання про вступ України. Але насамперед ми маємо визначитися самі. Треба звернутися до суспільства, провести референдум», — зазначив Борис Тарасюк.


Директор офісу зв’язку НАТО в Україні Александер Вінніков підкреслив, що Північноатлантичний альянс є постійним політичним партнером і підтримує нас з початку російської агресії. Він нагадав, що торік Україна і НАТО погодилися реалізувати довгострокові кроки задля підсилення безпеки нашої держави. Зокрема, інтенсифікувати співпрацю, сприяти реформам у сфері оборони.


Також Александер Вінніков повідомив, що держави—члени Альянсу зобов’язалися посилити офіс зв’язку НАТО в Україні відповідними експертними знаннями і навичками, які могли б гарантувати додаткову допомогу та підтримку в запровадженні реформ.


«У багатьох сферах ми бачимо відданість України йти шляхом реформ у напрямку до членства в НАТО, але в деяких сферах зміни досить повільні», — зазначив він.


За його словами, причиною цього є слабка координація діяльності між міністерствами і відомствами, відсутність чіткої структури управління реалізації реформ у сфері оборони і безпеки, а також наявність корпоративно-інституційної культури, яка не стимулює ініціативність. «Сподіваємося, що Україна зможе реалізувати реформи через більш рішучі кроки і відданість», — наголосив Директор офісу зв’язку НАТО в Україні.