Спробу відновити роботу міжнародної україно-турецької переправи на лінії Зонгулдак — Скадовськ, про яку вже писав «Голос України», супроводжує скандал. Перший пором «Санта», що прийшов до Скадовського морського порту із цитрусовими, повертався порожнім — не знайшли, чим його завантажити у зворотний шлях. Але це півбіди. За кілька днів по тому морський агент фірми-отримувача вантажу звернувся до міського відділення поліції із заявою про те, що митники забрали майже десять тонн належних фірмі цитрусових і вивезли їх у невідомому напрямку. А оскільки екзотичні фрукти — товар, який швидко псується, його замовники можуть зазнати великих збитків. Утім, митники себе винними ні в чому не вважають. Кажуть, тільки виконували свої посадові обов’язки і не дали обдурити ні себе, ні державу.
— Капітан порома — громадянин Єгипту — надав морський коносамент (документ про наявність вантажу. — Авт.), де було вказано, що на судні «Санта», серед іншого, знаходяться 94 тонни апельсинів. Для перевірки вмісту трюмів митники взагалі не піднімалися на борт. Але вже після відвантаження у порту провели контрольне зважування. І виявили, що насправді апельсинів майже на 10 тонн більше, ніж було заявлено. Відповідно, держава через це могла недоотримати майже 60 тис. грн. платежів, — зазначає начальник управління аналізу та протидії митним правопорушенням Херсонської митниці Ігор Стародумов (на знімку). — Протокол про «надлишок» вантажу капітан порома підписав без заперечень. Судновласник також не пред’являв українській стороні жодних претензій. З нашого боку претензії є виключно до турецького відправника цитрусових.

Проте занепокоєність ситуацією портовиків та влади цілком можна зрозуміти. Колектив порту побоюється, що через проблеми з «розмитненням» вантажів турецькі бізнесмени відмовляться користуватися лінією. А без неї порт мертвий. У Скадовській РДА підкреслюють, що від поновлення стабільної роботи підприємства залежить і наповнення бюджету, і соціальна ситуація в місті.
Митники обіцяють не затягувати справу. «Надлишкові» апельсини вже перевезли до митного складу у місто Цюрупинськ. День товар оцінюватимуть, а тоді одразу скерують матеріали до суду, який може розглядати справу протягом п’ятнадцяти діб. Та у разі виникнення загрози псування цитрусових, їх продадуть. А гроші повернуть власникові — звісно, якщо суд прийме ухвалу на його користь, і вона набуде законної сили.
Виконувач обов’язків начальника Херсонської митниці Віталій Черкунов наголошує: митники працюють у режимі максимального сприяння суб’єктам господарської діяльності. Вони так само зацікавлені у відновленні міжнародної поромної переправи, адже вона забезпечить роботою не тільки докерів, а й працівників митного посту. На митниці припускають, що зіткнулися зі звичайною помилкою у коносаменті. Але якщо такі «помилки» повторюватимуться, то заплющувати на них очі не будуть.

Херсонська область. 

Фото автора.