У Вільнюсі відбулася офіційна інавгурація проекту LіtPol Lіnk — енергетичного мосту між Литвою і Польщею. Водночас відбувся запуск подібного з’єднання між Литвою і Швецією під назвою Nordbalt, відомого також як SwedLіt. 

 

Завдяки цьому замкнулося енергетичне кільце Baltіc Rіng, а країни Балтії вперше в історії інтегрували свою електроенергетику в системи Західної Європи і водночас уперше отримали енергетичну незалежність від Росії.


«Ми пройшли двадцятип’ятирічний шлях, коли нас шантажували найвищими цінами на електроенергію, газ... І те, що через рік після відкриття термінала скрапленого природного газу в грудні минулого року ми відкриваємо змички ЛЕП зі Швецією і Польщею, поза всяких сумнівів, є не тільки нашим досягненням, а й стратегічним досягненням ЄС», — заявила президент Литви Даля Грібаускайте.


Отож LіtPol Lіnk з’єднав польське місто Елк з литовським Оліта. Натомість SwedLіt пролягає по дну Балтійського моря від Клайпеди до шведського Нюбру.


Загальна сума, асигнована поляками на свою частину електроенергетичного мосту, становить майже 1,8 млрд. злотих.


Пропускна спроможність з’єднання — 500 мегават, але до 2020 року вона буде подвоєна. Друга фаза проекту передбачає зміцнення внутрішніх ліній в Польщі між Станіславовом і Ольштином та в Литві — між містами Оліта і Кронє. Обидві інвестиції внесено до списку євросоюзівських проектів, що становлять спільний інтерес (PCІ).

Варшава.