Сербська делегація у Брюсселі почала переговори про своє членство в Європейському Союзі. Вони стартують із обговорення Угоди про стабілізацію і асоціацію, підписаної між Сербією і ЄС ще в 2007 році. А конкретніше — двох її глав: 32-ї (про фінансовий контроль) і 35-ї ( про нормалізацію відносин із Косово).

 

Усі сербські газети вже назвали 14 грудня історичним днем для країни і ЄС. За словами прем’єр-міністра Сербії Александра Вучича, перемовини по главі 32 відбуватимуться швидко, й тему «фінансового контролю» невдовзі успішно закриють. А от із главою 35 будуть певні проблеми. Вона залишиться відкритою до самого приєднання Сербії до Євросоюзу.


Александр Вучич і шеф зовнішньополітичного відомства Івіца Дачич заявили, що сербська сторона «абсолютно готова» до обговорення перших двох глав і планує завершити переговори до кінця 2019 року.


Сербські ЗМІ однак не поділяють подібного оптимізму й відзначають, що все залежатиме від бажання Сербії погоджувати своє законодавство з європейським. Не слід скидати з рахунків і можливі двосторонні спори з деякими членами ЄС, які мають претензії до Белграда й можуть заблокувати хід перемовин. Адже кожний крок Сербії вперед шляхом євроінтеграції залежить від рішення всіх членів співдружності. У цьому процесі не можна ігнорувати й прагнення Кремля загальмувати просування Сербії до ЄС, оскільки Москва вважає, що ця країна, як і Чорногорія, входить у сферу її інтересів, і робить усе, щоб вона не вийшла із зони впливу Росії.


ЗМІ нагадують, що наймолодша країна ЄС — Хорватія — вела переговори з ЄС шість років, а Чорногорія почала їх у 2012 році. До грудня 2015-го Подгориця відкрила 20 переговірних глав з ЄС і тимчасово завершила перемовини лише по двох главах із 35. А перша урядова конференція між ЄС і Сербією, з якої почався переговірний процес про її членство в співдружності, відбулася 21 січня 2014 року в Брюсселі.