Минає рік, а разом з ним і робота Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході нашої країни, тому що термін виконання Мінських домовленостей прописано до 31 грудня. За підсумками жоден з основних пунктів цієї «джентльменської» угоди так і не виконано. 

 

Раніше офіційний Київ неодноразово заявляв, що пролонгації угоди 2016-го бути не повинно. Мовляв, усі умови має бути виконано до новорічного звернення глави держави. Дуже хотілося в це вірити, але не вірилося...

Хоча українська сторона усіляко намагалася бути слухняною, щоб наочно продемонструвати міжнародним партнерам своє прагнення до миру. Очевидно, іншої альтернативи в нас не було. Каменюками на шляху виконання мінського формату є політичні питання: умови проведення виборів і зміни до Конституції. Представники квазіутворень, утягнені Росією в переговорний процес (і слід визнати — це перемога Кремля), уже диктують свої умови: «волевиявлення» без участі українських партій і ЗМІ, а на додачу ще вимагають амністію. Свій торг у комбінації із шантажем проросійські сили ведуть на тлі ескалації конфлікту в зоні бойових дій. За неписаними законами гібридної війни гармати не мовчать, а допомагають «дипломатам» досягати результату за столом переговорів.


На останньому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську так і не вдалося досягти консенсусу щодо питання виборів в окремих районах Донбасу. Українська сторона сподівається до кінця року звільнити заручників, передусім поранених і хворих, і домогтися допуску міжнародних організацій, у тому числі Червоного Хреста, на тимчасово окуповані території. Але протилежна сторона (представники «ДНР/ЛНР» у тандемі із РФ), від якої залежить виконання цих умов, усіляко затягує процес... При цьому прискорюється інший.


Координатор політичної підгрупи представив у Мінську неофіційний робочий документ із питань амністії учасників терористичних угруповань Донбасу. Про це повідомив спеціальний представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік. Своєю чергою представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко написала у Фейсбуці, що питання про амністію бойовиків і російських окупантів на Донбасі не узгоджувалося з представниками терористичних організацій «ДНР/ЛНР» на зустрічі в Мінську, яка відбулася 15 грудня.


«Україна чітко стоїть на таких позиціях: має бути виконано пункт Мінських угод щодо звільнення заручників, яких на сьогодні у бойовиків 139! Їх катують, до них не пускають місію Червоного Хреста. А амністія має прийматися — як у всіх країнах, де відбувалися такі процеси — після остаточного припинення вогню, а не коли конфлікт триває, тому що це безкарність», — заявила Геращенко. І нагадала, що цей документ затверджує не мінський формат, а Верховна Рада України.


Пізніше з’явилася інформація ВВС із посиланням на Мартіна Сайдіка про те, що неофіційний документ про принципи й порядок амністії бойовиків учасники перемовин обговорюватимуть у січні 2016 року, а його проект є ініціативою ОБСЄ. Відзначимо, хоча ще немає остаточного рішення про пролонгацію Мінських домовленостей (його мають ухвалити лідери «нормандської четвірки»), спецпредставник ОБСЄ, анонсуючи обговорення неофіційного документа про амністію, мабуть, уже знає про подальшу долю й мету безальтернативних Мінських домовленостей...