Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман (на знімку праворуч), вітаючи у вівторок Президента Республіки Польща Анджея Дуду (на знімку ліворуч), заявив, що його «візит дасть поштовх розвиткові наших стосунків, і ми зможемо поглиблювати і парламентську складову наших двосторонніх відносин». Він подякував Президенту Республіки Польща за підтримку України в її європейських прагненнях, за підтримку на шляху реформ, зокрема, у проведенні децентралізації та реформи місцевого самоврядування. «Ми вітаємо в Україні Президента дружньої держави, яка є надзвичайно важливою у наших відносинах», — сказав він.

Пан Президент зазначив, своєю чергою, що Україна є стратегічним партнером Польщі, і всі події, які відбуваються в нашій країні, не можуть не торкатися поляків. Польський народ, за словами А. Дуди, позитивно оцінює прагнення українського народу до власної незалежності. Він наголосив, що Польща підтримує реформи в Україні, зокрема, зміни у судочинстві, проведення децентралізації. «Ми готові ділитися своїм досвідом — як позитивним, так і негативним у цих перетвореннях», — сказав він. До того ж він підкреслив, що «тут велику роль відіграє парламент, бо дорога реформ у державі лежить через парламент», і заявив про відкритість і готовність до співпраці.

Сторони висловилися за необхідність створення майданчика для якісного діалогу, в тому числі, з питань культури, науки та складних питань історичного минулого. У цьому контексті Голова Верховної Ради наголосив, що вирішення «чутливих питань можливе шляхом діалогу» і запевнив, що особисто сприятиме створенню умов для такого діалогу.

В. Гройсман поінформував про кроки, які вже зробив український парламент на шляху здійснення перетворень в Україні. «Верховна Рада України — парламент молодої демократії», — сказав В. Гройсман, підкресливши, що у непростих умовах єдиний законодавчий орган «демонструє здатність приймати важливі для держави рішення: ухвалено документи з питань підвищення обороноздатності України, скасовано позаблоковий статус, прийнято документи, спрямовані на зміцнення фінансової стабільності та пакет документів, які сприятимуть скасуванню візового режиму для українців». «Ми сформували пакет законодавства для боротьби з корупцією, вирішили питання з початком процесу масштабної децентралізації та прийняли новий закон про державну службу, робимо перші кроки з деолігархізації, — зазначив керівник парламенту. — Ми стоїмо на порозі ухвалення законів щодо реформи судової системи, внесення змін до Конституції у цій частині». Голова Верховної Ради висловив упевненість, що «Україна здійснить задумане».

Пан А. Дуда зазначив, що з повагою дивиться на реформи, розпочаті в Україні, бо усвідомлює їхню складність і специфіку завдання. 

«Такі реформи часто стикаються зі спротивом, ми готові надати Україні підтримку в широкому контексті та передати досвід у багатьох аспектах», — заявив Пан Президент.

Сторони висловили сподівання, що український і польський парламенти будуть добрими партнерами у розвитку двосторонніх відносин.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.